CHP Sözcüsü Selin Sayek Böke’den kriz uyarısı

CHP Sözcüsü Selin Sayek Böke, partisinin MYK toplantısı sonrası gazetecilere açıklamalarda bulundu. Toplantının gündemlerine ilişkin açıklamalarda bulunan Böke, ekonomideki gidişata ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

CHP Genel Merkezi’nde konuşan CHP Sözcüsü, Türkiye ekonomisinin olağanüstü bir dönemden geçtiğini söyledi. Ekonomik kriz vurgusu yapan Böke, bu krizin OHAL yönetiminden kaynaklandığını ifade etti.

OHAL uygulamasının kaldırılması için hükümete çağrıda bulunan CHP’li Böke, “Türkiye, bir ekonomik krizin eşiğinde duruyor. Bu ekonomik kriz, daha önce yaşadığımız krizlere hiç benzemiyor. Bu kriz, küresel bir krizin Türkiye’ye yansımasının bir sonucu değil. Bu kriz, Türkiye’nin kendi krizi. Türk Lirası, son 10 ay içerisinde dolara karşı yüzde 15 değer kaybetti. Bu değer kaybının neredeyse hepsini son 2 ay içerisinde yaşadı. Türk Lirası’nın Dolar’a karşı değer kaybına baktığınızda keskin artış, 3 Ekim’de başlıyor. 3 Ekim’de Türkiye’de ne olduğuna baktığınızda, bu krizin Türkiye’nin krizi olduğu da apaçık ortaya çıkıyor. 3 Ekim, benzer bir mikrofondan Hükümet Sözcüsü’nün OHAL’in uzatılacağını Türkiye’ye haber verdiği gün. OHAL’i uzatma kararıyla başlayan Türk lirasındaki değer kaybı, devamında gelen hukuksuzlukla, dış dünyadan kopartan gerginlikle, demokrasiden uzaklaştıran her adımla değer kaybetti” diye konuştu.

‘ŞANGAY BEŞLİSİ’ TÜRKİYE’NİN FAKİRLEŞMESİDİR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Şangay Beşlisi’ açıklamasını değerlendiren Böke, “Bir Şangay Beşlisi’dir gidiyor. Türkiye açısından Şangay Beşlisi, asla AB’nin yerini tutamaz. Üyeliğin sürecinde olabiliriz; ama ekonomik olarak zaten biriz. AB, Türkiye’nin toplam ihracatının yüzde 48,5’ini oluşturuyor, neredeyse yarısını. Paramızı oradan kazanıyoruz. Şangay Beşlisi, ihracatımızın içerisinde sadece yüzde 3’lük bir paya sahip. Biz gelirimizi elde etmek için yüzde 50’lik ürüne arkamızı döneceğiz, ihracatımızın sadece yüzde 3’ünü yaptığımız bir pazara geleceğimizi bağlayacağız. Olacak şey değil. Şangay Beşlisi’ne yüzümüzü dönmemiz; Türkiye’nin üretememesi, fakirleşmesi, Türkiye’de işsizlik demek olur” dedi.

Avrupa Parlamentosu’nda Türkiye-AB ilişkileri karar tasarısıyla ilgili yarın yapılacak oylama üzerinden Avrupa’ya seslenen Böke, “AB ile ilişkileri gerenler, bu gerginliğin bir oyuncak olmadığının acilen farkına varmalılar. Türkiye, Erdoğan’dan daha büyük bir ülke. Umuyoruz ki AB, bu gerçeği göz ardı etmeden karar verir” ifadelerini kullandı. (DHA)

EN SON EKLENENLER