Haşdi Şabi yollarını kesti

Haşdi Şabi milis güçleri Musul ve Tel Afer’de kritik bir eşiğe daha geçti. Ankara’yı telaş sarınca yine KDP’ye döndü. Federe Kürdistan Başbakanı Neçivan Barzanî bugün Ankara’da olacak

Musul ve ilçesi Tel Afer’de ilerleyen İran destekli Şii milis grubu Haşdi Şabi, Musul-Rakka bağlantı yolunu keserek, DAİŞ’in son güzergahını ele geçirdi.

Rûdaw haberine göre Haşdi Şabi milisleri, Musul-Rakka yolunu tamamen ele geçirdi. Geçtiğimiz günlerde çetecilerin bu yolu kullanarak çok sayıda araçla Musul’un Tel Afer ilçesinden Suriye’nin Rakka kentine geçtiği basına yansımıştı. Pêşmerge Komutanı Bedirhan Goveyi, günlük 300-400 kadar aracın Tel Afer’den Rakka’ya doğru gittiğini söylemişti. Pêşmergenin verdiği bilgilere göre örgüt üyeleri, ailelerini de beraberinde götürüyor.

Haşdi Şabi güçleri, resmi internet sitesinde de 22 Kasım sabahı Musul’un kurtarılması operasyonunun 4’üncü aşamasının başladığını duyurdu. Milisler, 21 Kasım’da Tel Afer ilçesine girmişti. Haşdi Şabî güçleri operasyonun üçüncü aşamasında Tel Afer Havaalanı’nı ele geçirmişti. Havaalanının adı Şehit Casim Şibir olarak değiştirildi. Haşdi Şabî, Tel Afer konusunda Türkiye’ye “karışma” uyarısı da yapmıştı. Türkiye’nin “Haşdi Şabi Telafer’e girmemeli” şeklindeki uyarısının “kendilerini bağlamayacağını” kaydeden Haşri Şabi sözcüsü Cevad el Tıybavi, Türkiye’nin içişlerine müdahale etmemesi gerektiğini kaydetmişti. Cevad el Tıybavi, her türlü dış müdahaleyi reddettiklerini vurgulamıştı. Haşdi Şabi’nin eğitim ve donatımını İran Devrim Muhafızları ve İranlı generaller yapıyor. İran generalleri, Irak ve Suriye’de önemli savaş deneyimi kazandı. Bu generaller, İran, Irak başta olmak üzere birçok ülkeden Şii gençleri toplayarak eğitiyor ve silahlandırıp Haşdi Şabi çatısı altında savaştırıyor. Haşdi Şabi çatısı altında birçok grup bulunuyor.

Neçirvan Barzanî Ankara’ya geliyor

Musul ve Tel Afer bölgesindeki yeni gelişmeler üzerine Federe Kürdistan Başbakanı Neçivan Barzanî, bugün Ankara’ya gelerek hükümeti ve MİT’i bilgilendirecek. Mesud Barzanî veya Neçirvan Barzanî, her geldiklerinde önce MİT’e götürülüyor. Neçirvan Barzanî’nin Başbakan Binali Yıldırım’ın yanı sıra Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la da görüşeceği kaydediliyor. Tel Afer, Musul, Hewlêr-Ankara ilişkileri, Başika Kampı’nda bulunan Türk askeri varlığı ana gündemler.

MUSUL

EN SON EKLENENLER