İhraç edilen akademisyenler derslerine devam etti

KHK ile Kocaeli Üniversitesi’nden (KOÜ) ihraç edilen 19 akademisyenin oluşturduğu Kocaeli Dayanışma Akademisi, (KODA) derslerine 1 haftalık sınav haftasından sonra devam etti.

Eğitim-Sen Kocaeli Şube Binasında gerçekleştirilen KODA derslerinin 6’ncı haftasında Yrd. Doç. Dr. Hülya Kendir, “Çocuğun gördüğü düş müdür barış? Dünden yarına savaş karşıtı hareketler” konusunu işledi. 

Barışı savunmanın genelde çocuksu bir düş olarak algılandığı belirten Yrd. Doç. Dr. Hülya Kendir, savaşlarda taraf olmanın dayatıldığı bir dünyada barışı savunmanın önemine değindi. Barışın sadece bir ateşkes hali olmadığını da vurgulayan Kendir, “Genelde barışı savunmak, savaşa karşı olmak dünyanın kuruluşuna ters bir talep gibi görülür. Aslında çocuksu bir düşmüş gibi de görülür. Savaşlarda taraf olmanın dayatıldığı bir dünyada barış istemek bir çocuğun düşüneceği en güzel şeydir. Ve barışın tanımı yalnızca bir ateşkes hali değildir. Savaş karşıtlığı birçok halde kendini gösterebilir. Bunlar çevreci hareketler olabilir, pasifist hareketler de olabilir, bunlar artırılabilir” diye konuştu.

Savaş karşıtlığının özellikle devletler arası savaşlara karşı düşüncelerin genel tanımı olduğunu ifade eden Kendir, “En hafif kabul ancak önemli bir konu olan askeri harcamaların parlamento denetiminden geçirilme talebi bile savaş karşıtı bir duruş olarak gösterilebilir. Örneğin pasifizm, şiddetin karşısında duran tüm akımlar pasifizm olarak kabul edilebilir. Savaş karşıtlığı genel olarak özellikle devletler arasındaki savaşlara karşı çıkan düşüncelerin genel adıdır” dedi. 

‘HALKLAR SAVAŞMAYA İKNA EDİLİYOR’

Halkların savaşmaya zorlandığını söyleyen Kendir, “Fransız Devrimi’ni baz alırsak bu süreçten sonra ulus devletler milliyetçiliği sebep göstererek halkları savaşmaya ikna eder. Yurttaşlar, zorunlu askerlik yoluyla ve ordu hiyerarşisini halktan toplanan vergilerle ayakta tutarak halkları savaşın içerisine sokar. Ulus devlet sonrası modern savaş karşıtı hareketlerde toplumsal hareketler çevresinde örgütlenerek kendisini göstermiştir” ifadelerini kullandı.

Kendir’in açıklamasının ardından Vicdani Ret Derneği’nden iki katılımcı da sunum yaparak ders tamamlandı. Ardından soru cevap kısmına geçilerek barışın yolları konuşuldu. Haftaya gerçekleştirilecek ders ise Prof. Dr. Veli Deniz’in sunumuyla “Lojistik Köy Kocaeli’nin Bugünü ve Geleceği” olacak. (Kocaeli/EVRENSEL)

EN SON EKLENENLER