Kim kimi neden koruyor?

ÖZGÜR MUMCU

AKP işi gücü bıraktı, çocuklara cinsel istismarda bulunan adamları cinsel istismarda bulundukları çocuklarla evlendirerek hapisten çıkarmaya çalışıyor. Gecenin bir yarısı bakan çantasından çıkardıkları önergeyle çocuk istismarını normalleştirmeye çalıştılar. Önce muhalefetin sonra da kamuoyunun tepkisini görünce tasarıyı Adalet Komisyonu’na havale etmelerine bakmayın, uygun zamanı bekliyorlar.
Açıklamalarına bakarsanız hepsi birer gönül adamı. Sevenler kavuşsun diye uğraşıyorlar. AKP, aşkın ve evliliğin partisi.
Gel gelelim verilen önerge yakından incelendiğinde hedeflenenin 0-15 yaş arası çocukları cinsel olarak istismar edenler olduğu anlaşılıyor. Tekrar edelim 0-15 arası.
Efendim tecavüz söz konusu değilmiş. Sayın bakanın tarihe geçen sözüyle “küçüğün rızasının” olduğu haller düzenlenmek istemiş. O yaştaki çocuğun hukuken geçerli rızası olamayacağı için bakanın ne dediği dahi belli değil.
Ayrıca önergede çocuklara cinsel istismarın ağırlatıcı sebeplerinden bahsedilmemiş. Yani bu ağırlatıcı sebeplerin varlığı halinde dahi cinsel istismarcı çocukla evlenirse konu tatlıya bağlanacak. İşte o ağırlatıcı sebeplerden bazıları:
Mesela cinsel istismarın birden çok kişi tarafından işlenmesi. Kamu görevinin sağladığı nüfuzun kötüye kullanılması. Eğitim, öğretim faaliyeti verenlerin istismarda bulunması.
Yani 10 yaşında bir çocuğun öğretmeni, çocuğun ailesini bir şekilde razı ettiyse öğrencisiyle evlenebilecek. Bir grup adam çocuğa toplu halde cinsel istismarda bulunsa, çocuk sesini çıkarmaya çekinse aralarından birinin çocukla evlenmesiyle mesele çözülecek. Küçük yerde geniş yetkileri olan bir kamu yetkilisi çocuğun ve ailesinin sessizliği sağlanırsa 12 yaşında bir çocukla “evlenebilecek.”
İnsanlar mağdur oluyor diye yutturulmaya çalışılan tasarı bu. Hayır, tasarı bu değil demelerine bakmayın.
Tasarı ortada, tasarının bahsettiği suç tipi ortada. Tasarı kanunlaşırsa yol açacakları ortada.
Vaziyet böyleyken, Adalet Bakanı düğününe kaymakamın, hâkimin, savcının katıldığı bir çocuğun onu istismar eden adam hapse girdiği için mağdur olduğunu ileri sürmekte. Bir çocuğun düğün törenine giden bu kamu görevlileri hakkında işlem yapmak nedense kimsenin aklına gelmiyor.
Gazeteciler, akademisyenler, milletvekilleri tutuklansın ama çocuk istismarcıları salınsın. Herhalde böyle daha güvenli bir ülke olacağımız düşünülüyor.
Bu önergenin sahipleri ve savunucuları böylesine bir düzenlemeyi neden gecenin bir yarısı aniden gündeme getirdiklerini açıklamalıdır. Düzenlemenin kanunlaşmasının engellenmesi geçici bir başarıdır. Şimdi bu akıl almaz önerge kimler için verildi o açıklanmalı. Çocukların cinsel istismarının incelenmesi için derhal bir araştırma komisyonu kurulmalı ve ilk iş bu önergeyi sunanlarla, Adalet Bakanı ifade vermeye çağrılmalı.
Cinsel istismar önergesinin komisyona çekilmesi bir zafer değil. Bu “kalkışmanın” arkasındaki ilişkiler ağını ortaya çıkarmak şart.
Kim, kimi, neden korumak istiyor?

EN SON EKLENENLER