Tutsaklar tedavi edilmiyor

Baskı ve hak ihlallerinin yoğun olarak yaşandığı Şırnak T Tipi Cezaevi’nde baskılar had safhaya ulaştı. Tutsakların tedavi edilmediğini aktaran tutsaklar, kamuoyuna duyarlılık çağrısı yaptı

Sokağa çıkma yasağının kısmı olarak kaldırıldığı Şirnex’te (Şırnak) tutulan tutsaklar, üzerinde baskılar sürüyor. Hak ihlallerinin yoğun olarak yaşandığı Şırnak T Tipi Cezaevi’nde tutsaklar, çıplak arama işkencesine maruz kalıyor. Tutuklamalarla birlikte 10 kişilik koğuşlarda 16-18 kişinin kaldığı cezaevinde 250’yi aşkın tutsağın tutulduğunu aktaran tutsaklar, cezaevinde çocuk koğuşunda bulunan Seyit Rıza Şeran ve Cigerxwin Akdeniz adlı çocuk tutsağın, “uyuz” oldukları iddiasıyla kaldıkları koğuştan çıkartılarak farklı bir odaya alındığını aktardı. Cezaevi personellerinin Şeran ve Akdeniz’e psikolojik baskı uyguladığını belirten tutsaklar, baskılar karşısında çocukların kaldıkları odada bulunan yatak ve battaniyeleri kapının arkasına bırakarak barikat kurduklarını ve barikatı ateşe verdiklerini söyledi.

Müdahale edilmedi

Cezaevi yönetiminin çocukların ölümünü ilk başta siyasi tutsaklardan gizlediğini aktaran tutsaklar, yangına da geç müdahale edildiğini söyledi. Tutsaklar, “Yaşanan ölümlerin ardından cezaevindeki siyasi tutsaklar 3 günlük açlık grevine girdi. Açlık grevi sonrasında tüm siyasi tutsaklar, disiplin cezasına çarptırıldı. Yazılı veya sözlü savunmaları alınmayan siyasi tutsaklar verdiği itiraz dilekçeleri işleme alınmazken, tutsaklar için ayrı ayrı 30 gün ‘Bazı etkinliklerden alı koyma’ cezası verildi” ifadelerini kullandı.

Tutsakların durumu ağırlaştı

Cezaevinde tutulan hasta tutsakların durumlarının giderek ağırlaştığını aktaran Tutsaklar, “OHAL kanunları kapsamında kronik hastaların tedavileri yapılamıyor. Kronik hastalığı bulunan tutsaklar, hastaneye götürülmediği gibi revire dahi çıkarılmıyor. Acil durumlarda da tutsaklar kurum revirinin onayı olmadan hastaneye götürülmüyor. Hafta sonu veya günlük mesai bitiminden sonra kalp krizi gibi kritik ve acil müdahale gerektiren hastalık durumunda dahi tutsak hastaneye götürülmeyip ölüme terk ediliyor. Şırnak Devlet Hastanesi’ne yapılan sevkler keyfi tutumlar ve il merkezinde yaşanan çatışmalar gerekçe gösterilerek yapılamıyor” şeklinde aktardı.

Sürgünler arttı

Aylardır aileleri ile görüştürülemeyen tutsakların telefon haklarının ellerinden alındığı öğrenildi. Sokağa çıkma yasakları ile birlikte cezaevinde sürgünlerin de arttığına dikkat çeken tutsaklar, 14 Mart tarihinden bugüne kadar 150’yi aşkın siyasi tutsağın sürgün edildiğini söyledi. Tutsaklar kamuoyuna duyarlılık çağrısı yaptı.

Sabahattin Koyuncu / Şırnak T Tipi Cezaevi

EN SON EKLENENLER