AP’de genel eğilim ‘dondurma’

AP Başkanı Schulz başkanlığında düzenlenen ve Türkiye’nin AB ile müzakerelerinin geleceğinin tartışıldığı oturumda iki büyük grup müzakerelerin durdurulmasını talep etti. ‘Durdurulma’ kararını destekleyen AP Sol Fraksiyon Başkanı Zimmer, Türkiye’nin şuanki koşullarda müzakereler için güvenilir olmadığını belirtti

HDP’li vekillerin, gazetecilerin, yazarların, bilim insanların ve insan hakları savunucularının tutuklanması ve temel haklara yapılan saldırılar nedeniyle Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye’nin müzakere sürecinin kaderi bugün belirlenecek. Avrupa Parlamentosu’ndaki (AP) iki büyük grup olan Sosyalistler ve Demokratların (S&D) inisiyatifi, Türkiye ile üyelik görüşmelerinin durdurulması için Avrupa Birliği’ne çağrıda bulundu. Üyelik görüşmelerinin dondurulması çağrısına Türkiye’deki 15 Temmuz darbe girişimi sonrası yapılan toplu görevden almalar ve yoğun hak ihlali gerekçe gösterildi. Merkez sağ Avrupa Halk Partisi Grubu Lideri Manfred Weber, AP’nin Fransa’nın Strasbourg kentinde bulunan merkezinde yaptığı konuşmada, “Türkiye’ye mesajımız çok açık, üyelik görüşmeleri derhal dondurulmalı” dedi.

İki grup destekledi

Manfred Weber’in çağrısına parlamentodaki ikinci en büyük siyasi grup olan Sosyalistler ve Demokratlar’ın (S&D) Lideri Gianni Pitella da destek verdi. Gianni Pitella, “Üyelik görüşmelerini dondurmak istiyoruz” ifadesini kullandı. Avrupa Parlamentosu’nda Türkiye’nin AB üyeliğiyle ilgili düzenlenen oturuma Fransa’da aşırı sağcı Ulusal Cephe Partisi’nin (FN) Lideri Marine Le Pen de katıldı. Parlamentodaki siyasi gruplar, liberallerin girişimi ile hazırlanan ve perşembe günü oylamaya sunulacak bir karar tasarısı üzerinde uzlaşmıştı. Karar tasarısında Türkiye’deki antidemokratik uygulamalar gerekçe gösterilerek Avrupa Birliği’nin Türkiye ile yürüttüğü üyelik sürecinin durdurulması talep ediliyor. AB liderleri aralık ayında yapılacak zirvede Türkiye’yle ilişkilerin geleceğini de ele alacak. AP’nin kararı, bu toplantı açısından siyasi baskı oluşturma potansiyeli taşıyor. Kararın geçmesi durumunda Türkiye’nin tepkisinin de çok sert olması bekleniyor.

AB ve Ankara’ya uyarı

AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Türkiye ile müzakerelerin dondurulmasının bir “kaybet-kaybet” hamlesi olacağı uyarısını yaptı. “Türkiye’de demokrasiyi güçlendirmenin en iyi yolu bence, Türkiye ile muhatap olmaya devam etmek, kanalları açık tutmak. Katılım süreci noktalanırsa bence her iki taraf da kendini kaybet-kaybet senaryosunun içinde bulur” dedi.

Merkel Türkiye’yi koruyor

AKP hükümetine verdiği destekle bilinen Almanya Başbakanı Angela Merkel, Federal Meclis’teki konuşmasında, Ankara ile diyalogu koparmak istemediklerini ve bunun Almanya’nın çıkarına olduğunu vurguladı. Türkiye’de basın özgürlüğünü kısıtlayan uygulamalar, binlerce kişinin gözaltına alınması ve tutuklanmasının haklı çıkarılamayacağını söyleyen Merkel, bununla birlikte Türkiye’deki hükümet ile iletişim kanallarını korumak istediklerini de vurguladı.

BRÜKSEL

EN SON EKLENENLER