AP’nin Türkiye kararına CHP’den ilk açıklama

CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz, Avrupa Parlamentosu’nun (AP), Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) ile sürdürdüğü müzakerelerin geçici bir süreliğine dondurulmasını tavsiye eden ve hukuki bağlayıcılığı olmayan tasarıyı kabul etmesine ilişkin, “Bu kararı yanlış buluyoruz. Türkiye’nin içerisinde bulunduğu ortamda, Türkiye’deki demokrasi mücadelesine yardımcı olmak için alınmış bir karar değil.” dedi.

Yılmaz, Avrupa Parlamentosu’nun, Türkiye’nin AB ile sürdürdüğü müzakerelerin geçici bir süreliğine dondurulmasını tavsiye eden ve hukuki bağlayıcılığı olmayan tasarıyı kabul etmesine ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Bu kararı yanlış bulduklarını ifade eden Yılmaz, “Karar, Türkiye’nin içerisinde bulunduğu ortamda, Türkiye’deki demokrasi mücadelesine yardımcı olmak için alınmış bir karar değil. Bilakis Türkiye’deki siyasi iktidarın kendi yoluna devam etmesi için adeta önünü açan bir karar.”  diye konuştu.

Yılmaz, şöyle devam etti:

“Biz ‘tek adam rejimi’ diyoruz veya başkanlık tartışmalarında AB’nin karışmaması için hükümetin eline de bir koz vermiş oluyorlar. Bunu yanlış buluyoruz. Bu kararın hukuki bir bağlayıcılığı yok, siyasi bir karar. Tabi hükümetin uygulamaya koymak istediği idam cezası, ayrıca OHAL uygulamalarının da bunda etkisinin olduğu açık. Öte yandan, Avrupa’daki marjinal gruplar, Türkiye’yi çekemeyen gruplar da bu OHAL uygulamalarını bir gerekçe göstererek birleştiler.”

Söz konusu tavsiye kararının aralık ayında yapılacak Avrupa Konseyi zirvesinde onaylanacağını düşünmediğini vurgulayan Yılmaz, “Türkiye-AB ilişkilerinin çok çalkantılı dönemleri oldu. AKP’deki bazı çevreler müzakereler açılırken yapılan kutlamaları bugün adeta çıkmayı kutlar gibi yapıyorlar. Bunları yanlış buluyoruz. Biz, sağduyunun hakim olmasını, sürecin devam etmesini destekliyoruz.” ifadesini kullandı.

EN SON EKLENENLER