HDP: Hükümet Türkiye’yi tecrit ediyor

HDP Dış İlişkilerden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Bingöl Milletvekili Hişyar Özsoy, Avrupa Sosyalistleri Partisi (PES) Başkanı ve beraberindeki heyetin cezaevindeki HDP’li vekilleri ziyaret talebine yanıt bile verilmemesini değerlendirdi. Özsoy, “Bilinmelidir ki, bu tecrit politikaları HDP Eş Genel Başkanlarını ve milletvekillerini değil, devlet ve hükümet yetkililerini dünyadan tecrit etmektedir” değerlendirmesi yaptı.

Özsoy yaptığı yazılı açıklamada, “Hükümet, zaten hiçbir hukuki zemini olmayan ‘tutukluluk’ halinin doğurduğu hakları bile bir kenara iterek, arkadaşlarımıza cezaevinde rehine muamelesi uygulamaktadır. Cezaevlerini ziyaret etmek için resmi kanallardan Adalet Bakanlığı’na başvuruda bulunan çok sayıda yabancı parlamentere olumlu veya olumsuz bir cevap dahi verilmemektedir. Cezaevlerinin önlerine kadar gelen parlamenterlerin, milyonlarca insanın siyasal iradesini temsil eden tutuklu Eş Genel Başkanlarımızı ve milletvekillerimizi ziyaret etmesini engellemek antidemokratik ve gayrihukuki olmanın ötesinde açıkça, bir düşmanlık tutumunu göstermektedir” dedi.

Avrupa Sosyalistleri Partisi (PES) Başkanı ile Almanya, Fransa, İsveç, Avusturya ve İtalya’dan PES üyesi partilerin temsilcilerinin Edirne Cezaevi, Avusturyalı parlamenter heyetinin Kandıra Cezaevi, İngiliz parlamenterlerin Silivri Cezaevi, Danimarkalı parlamenterlerin Edirne Cezaevi, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Siyasi İşler Komitesi başkanı ile bu komitede temsil edilen tüm siyasi grupların katılımıyla oluşturulan resmi parlamenter heyetin Edirne Cezaevi ziyareti taleplerine Bakanlığı’nın cevap dahi vermediğini bildiren Özsoy, bu durumu “Erdoğan-AKP iktidarının Eş Genel Başkan ve milletvekillerimizle yapılacak görüşmelerden ne kadar korktuğunun ifadesidir” diye değerlendirdi.

ERDOĞAN’A CEZAEVİ HATIRLATMASI

Özsoy, “Belediye başkanıyken hüküm giydiğini her fırsatta dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendisini cezaevinde ziyaret eden sayısız yerli ve yabancı misafirden defalarca bahsetmiştir. Bugün kendi siyasi rakiplerini bu haktan mahrum bırakmak ancak derin bir nefret ve düşmanca bir tavır olarak anlaşılmalıdır” dedi.

Önümüzdeki günlerde cezaevindeki HDP’li vekilleri ziyaret etmek isteyen çok sayıda yabancı parlamenter bulunduğunu belirten Özsoy, “Cumhurbaşkanı, Hükümet ve Adalet Bakanı boğazlarına kadar battıkları adaletsizliklere bir son vermeli, mevcut tecrit politikalarını kaldırmalı, cezaevi ziyaretleri için gelen parlamenter heyetlere olumlu cevap vermelidir. Bilinmelidir ki, bu tecrit politikaları HDP Eş Genel Başkanlarını ve milletvekillerini değil, devlet ve hükümet yetkililerini dünyadan tecrit etmektedir” ifadelerini kullandı. (Ankara/EVRENSEL)

EN SON EKLENENLER