Necmiye Alpay, davayı Voltaire’nin yargılandığı davaya benzetti

Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi’nde gazeteciler geçiti yaşanıyor. 16 gazetecinin hakim karşısına çıkacağı duruşmalar başladı. Dil bilimci Necmiye Alpay, ilk kez hakim karşısına çıktı. Alpay, davayı Voltaire’nin yargılandığı davaya benzeterek, ‘Bu bir Voltaire davasıdır’ dedi

Özgür Gündem Gazetesi ile dayanışmak amacıyla nöbetçi yayın yönetmenliği yapan gazeteci, aydın, insan hakkı savunucusu ve siyasetçilere yönelik açılan davalar Çağlayan’da bulunan İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başladı. Dava öncesi, gazeteciler, adliye önünde bugün duruşması görülecek olan Necmiye Alpay’ın 70’inci yaş günü kutlandı. Çok sayıda gazeteci, yazar ve aydın ve Özgür Günden’in okuyucusunun katıldığı kutlamada sık sık “Baskılar bizi yıldıramaz”, “Özgür basın susturulamaz” ve “Doğum günün kutlu olsun” sloganları atıldı. Alpay’ın doğum günü kutlaması ardından gazeteciler adliye geçerek duruşmalara katıldı.

‘İddianame gerçeği yansıtmıyor’

Duruşmaya Ömer Ağın ile İnan Kızılkaya hazır bulunurken, gazeteci Celal Başlangıç ise yurt dışında olduğu için duruşmaya katılamadı. Duruşmada ilk olarak savunma yapan Ömer Ağın, yazılarının düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında olduğunu ifade ederek, iddianamenin gerçeği yansıtmadığını söyledi. Ağın’ın ardından iddia makamı tüm dosyaların birleştirilmesi yönünde talepte bulundu. Mahkeme heyeti, talebi sonraki celse değerlendireceğini kaydederek, duruşmayı 28 Mart 2017 tarihine erteledi.

2’inci duruşmada 28 Mart’a ertelendi

İlk duruşmanın hemen ardından ise gazeteci Fehim Işık ile Özgür Gündem’in Yazıişleri Müdürü İnan Kızılkaya’nın birlikte yargılandığı duruşmaya başlandı. Duruşmaya, Kızılkaya katılırken Işık duruşmaya katılmadı. İddia makamı önceki duruşmada bulunduğu talebi yineledi. Mahkeme heyeti, talebi değerlendirmeye alarak duruşmayı 28 Mart 2017 tarihine erteledi.

Duruşmalar gün boyu sürecek!

Duruşmalar gün boyu devam edecek. 14. Ağır Ceza Mahkemesinde Gazeteciler Hüseyin Güçlü, Emrullah Kurcan ve Özgür Gündem’in Yazı İşleri Müdürü Reyhan Çapan’ın duruşması görülecek. 22. Ağır Ceza Mahkemesinde de yine İnan Kızılkaya ve Necmiye Alpay’ın duruşması görülecek. Gazetecilerin 22. Ağır Ceza Mahkemesinde Yıldırım Türker ve İnan Kızılkaya, yine Hasan Cemal ve İnan Kızılkaya, saat 14.00’te Jülide Kural, İlham Bakır ve İnan Kızılkaya, saat 14.15’te İnan Kızılkaya ve Kumru Başer, saat 14.30’da İnan Kızılkaya ve Said Sefa, 14.45’te İnan Kızılkaya ve Murat Uyurkulak, 14.50’de İnan Kızılkaya ve Faruk Balıkçı hakim karşısında çıkacak.

 

Alpay: Bu davalar ifade özgürlüğü savunuculuğuna…

Dava İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam etti. Tutuklu Dil Bilimci Necmiye Alpay, ilk defa hakim karşısına çıktı. Gazetenin Yazı İşleri Müdürü İnan Kızılkaya ile Alpay duruşmada hazır bulundu. Duruşmayı çok sayıda akademisyen, sanatçı, yazar, gazeteci ve insan hakları savunucusu izledi. Onlarca avukat da duruşmada iki gazeteciyi savundu. Kimlik tespiti ile başlayan duruşmada, mahkeme başkanı tarafından iddianamede gazetecilere yöneltilen suçlamalar okundu. İddianamenin okunmasının ardından savunma yapan Alpay, kampanya dahilinde gazetede yönetmenlik yaptığını, basın ve ifade özgürlüğüne dikkat çekmeyi amaçladığını söyledi. Alpay, bu davayı Voltaire’nin yargılandığı davaya benzettiğini ifade ederek, “Bu bir Voltaire davasıdır” dedi. Alpay, “Bir başka davada daha yargılanıyorum ve gördüğünüz gibi tutukluyum. İkisi de ifade özgürlüğü savunuculuğuna dair davalardır” ifadesinde bulunarak, kanuna dayanarak kendisine ceza verilemeyeceğini dile getirdi. Alpay, “Sizin gibi bende eleştirebilirim ama önemli olan gazetecilik meslek örgütlerinin eleştirmesidir” dedi.

Kzılkaya: Biz gazetecilik yaptık

İnan Kızılkaya ise savunmasında “Biz gazetemizde kimsenin yazmadığı haberleri eleştirel veya şok verici şekilde verdik. Özellikle 7 Haziran sonrası tekelleşen bakış açısını dağıtmaktı amacımız. Eleştirel bakmak hem hukuksal hem de insancıl bir haktır. Dünyanın en iyi gazetecileri gelsin ve baksın. Bir haberde eksik varsa tüm suçlamaları kabul edeceğim. KCK yetkililerinin açıklamalarını yazdık. 7 Haziran öncesi bütün basın kurumları Kandil’e kamp kurdu. Yeni Şafak da bunun içindeydi. Bizim bugün kapatılmamız muhalif olmamızdan kaynaklı. Biz orada gazetecilik yaptık” dedi. Basın üzerindeki baskılara da dikkat çeken Kızılkaya, “Ankara’da yüzü aşkın insan katledildiğinde Sedat Peker ‘Oluk oluk kan akacak’ dedi. Bunu söyleyen kişi bugün dışarıda ben gazetecilik yaptığım içerdeyim” diye konuştu.

Suç değil ifade özgürlüğü

Av. Özcan Kılıç ise “İddianamede gazetenin belli başlıkları seçilerek suçlamalar yöneltiliyor ama bu gazetede her gün yüzlerce haber çıkıyor. Doğa, kültür, kadın haberleri çıkıyor” dedi. Av. Mehmet Arif Demirci de, “suç unsuru” teşkil ettiği iddia edilen yazıların basın ve ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Savunmalar ardından mahkeme heyetine mütalaa sunan iddia makamı, davanın Alpay ve Kızılkaya’nın tutuklu yargılandığı Özgür Gündem ana davası ile birleştirilmesi konusunun 23. Ağır Ceza Mahkemesi’nden sorulmasını istedi. Mahkeme duruşmaya karar için ara verdi. Aradan sonra kararını açıklayan mahkeme heyeti, duruşmayı 14 Şubat 2017’ye erteledi.

EN SON EKLENENLER