Şanghay 5’lisi şantajına yanıt

Türkiye’nin “Şanghay 5’lisi”ne üye olma” üzerinden NATO ve Avrupa Birliği’ne (AB) yaptığı şantaja NATO’dan ilk yanıt geldi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yeniden gündeme getirdiği Şanghay 5’lisi Örgütü’ne katılım ve Rusya ile S-400 hava savunma sistemi pazarlıkları konusunda önemli mesajlar verdi. Türkiye’ye NATO’nun 5’inci maddesini hatırlatan Stotenberg “Eminim ki Türkiye, ortak savunma anlayışını, 5. maddeyi, NATO birliğini zayıflatacak hiçbir şey yapmayacaktır” dedi.

Türkiye’nin Rusya’dan S-400 füzelerini alma “istemine” de değinen Stotenberg, “Ne tür bir ekipman satın alacakları ya da yatırım yapacakları tamamen üye ülkelerin bileceği bir iş. Ama biz her zaman alınacak ekipmanların tüm NATO üyeleri arasında birlikte işlerlik (interoperability) esasına uygun olmasına odaklanırız. Benim bu konuyla ilgili (Türk yetkililere) mesajım budur. NATO her zaman güçlerimizin birlikte işlerlik içerisinde olmasına katkıda bulunacak kararları destekler çünkü bu -Patriot ve diğer füze sistemleriyle Türk hava savunma kabiliyetini güçlendirmede olduğu gibi- NATO için kilit noktadır” diye cevap verdi.

Şanghay dönem sözcüsü Türkiye

Şanghay Enerji Kulübünün 2017 dönem başkanlığı Türkiye’ye verildi. İlk kez üyeler dışında bir ülkeye başkanlık verildi. Çin Halk Cumhuriyeti, Rusya, Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan’ın 1996 yılında oluşturdukları yapılanma Şanghay Beşlisi olarak anılıyordu. Bu örgüt 2001’de Özbekistan’ın katılımıyla üye sayısını altıya çıkarttı. Türkiye Şanghay Enerji Kulübü’nün ana üyelerinden biri değil. Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada Türkiye’nin Şanghay 5’lisi içerisinde yer almasının Türkiye’yi rahatlatacağını ifade etmişti.

EN SON EKLENENLER