Tasarı geri çekildi tehlike sürüyor

AKP’nin Meclis gündemine soktuğu ‘cinsel istismar suçuna af’ önergesi tek ses olan kadınların mücadelesi sonucu tasarıdan çıkarıldı. Bozdağ, düzenlemenin ‘algı kurbanı’ olduğunu söyledi. Kadınlar ise ‘tehlikenin devam ettiğini’ ve 103’üncü Madde’nin de geri çekilmesi gerektiğini söylüyor

AKP’lilerin ‘toplumun kanayan yarasına çözüm olacağı’nı savunduğu ‘cinsel istismar’ önergesi tasarıdan çıkarıldı. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, düzenlemenin ‘algı kurbanı’ olduğunu söyledi.

Kadınların mücadelesi sonucu geri çekilen düzenlemeyi tartışmak için dün Meclis Adalet Komisyonu, söz konusu maddeyi tasarıdan çıkarmak üzere toplandı. Toplantının açılışında konuşan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, düzenlemeyi şimdilik tepkiler üzerine geri çektiklerini söyledi.

‘Doğrudan vazgeçiyoruz’

Düzenlemenin ‘algı kurbanı’ olduğunu savunan Bozdağ şöyle devam etti: “Bu önerge gelen şikayetler üzerine bir defa yapılacak geçici bir düzenlemeydi. Kesinlikle tecavüzcülere af getirmiyordu. Biz meramımızı anlatamadık. Başkaları daha iyi anlattı. Ama toplumda bu düzenlemenin yapılamaması konusunda bir konsensüs oluştu. Biz AK Parti olarak toplumdan gelen her sese kulak verdik. Bu noktada iyi niyetli ve doğru bir düzenlemeyi toplumsal sorunu çözen bir düzenlemeyi toplumun tepkileri eleştirileri dikkate alarak geri çekmek olarak gerçekleştiriyoruz. Esasında milletin emrine uyuyoruz doğruyu yapmaktan vazgeçerek.” Maddenin tasarıdan çıkarılması önergesini 10 AKP’li milletvekili imzaladı.

Kadınlar sokakları terketmedi

83 kadın örgütü, Meclis’e sunulan önerge için, “Kadın ve çocuklara ‘tecavüz hakkı’ verecek hiçbir yasayı kabul etmeyeceğiz!” diyerek günlerce birçok kentte protesto gösterileri düzenlemişti. Tasarının görüşüleceği gün Meclis kapısına dayanan kadınlara önergenin komisyona geri çekildiği açıklandı. Kadınların Meclis kapısına dayandığı saatlerde Başbakan Binali Yıldırım, “Düzenlemeyi komisyona geri çekiyoruz” açıklamasını yaptı.

‘Karşınızda durmaya devam edeceğiz’

HDP Milletvekili Ayşe Acar Başaran, geri çekilen yasa tasarısına ilişkin Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, kadınlar olarak AKP’nin karşısında dimdik durmaya devam edeceklerini vurguladı.

Yasa tasarısının kadınların mücadelesi ile komisyona geri gönderildiğini hatırlatan Başaran, şu değerlendirmeleri yaptı: “Anayasa Mahkemesi tecavüzü meşrulaştıran bu yasa tasarısının daha adil bir düzenleme için iptalini istedi. Ama AKP bu durumu Anayasa Mahkemesi kararı diye yorumladı. Hukukta bir terim vardır ‘kanunu dolanmak’ diye. İşte AKP Hükümeti bu dolanma işini çok iyi beceriyor.” Başaran, sözlerini şöyle tamamladı: “Sizin, o kız çocuklarına, o kadınlara reva gördüğünüz hayatın tam aksine, daha özgür, daha eşitlikçi, çocuk haklarından yana bir hayatın kurulması için her alanda karşınızda dikilmeye devam edeceğiz.”

ANKARA

EN SON EKLENENLER