AP kararından sonra silah ambargosu

AP’nin yüksek oyla OHAL nedeniyle Türkiye ile müzakerelerin durdurulması yönünde liderlere tavsiye kararı almasının ardından Avusturya Parlamentosu, Türkiye’ye silah ambargosunu ön gören önergeyi oy birliğiyle kabul etti. Silahların sivillere karşı kullanıldığı kaydedildi.

HDP ve DBP’nin eşbaşkan, milletvekilleri ve yöneticileri, gazetecilerin ve insan hakları savunucularının tutuklanması, artan işkence ve baskılar nedeniyle Avrupa Birliği ve üyelerinden Türkiye’ye yönelik eleştiriler somut kararlara dökülüyor. 3 Ekim 2005’te Türkiye ile katılım müzakerelerini başlatan AB’nin önemli organı Avrupa Parlamentosu’nun müzakereleri durdurma kararını onaylaması yankı uyandırırken, Avusturya’dan da bir yaptırım kararı geldi. Avusturya Parlamentosu’ndaki bütün siyasi partiler, Türkiye’ye yönelik silah ambargosu uygulanması konusundaki önergeyi oy birliği ile kabul etti.

Gerekçede baskılar var

Yasal bağlayıcılığı olmadığı belirtilen önergede, savaş malzemeleri ve dış ticaret yasası kapsamında savaş veya savaş çıkması muhtemel ülkelere silah ve mühimmat sevkiyatı için ruhsat verilmesinin engellenmesi talep edildi. Avusturya Parlamentosu’nda bulunan DPT, OVP, FPÖ, Yeşiller, Neos ve Team Stronach partilerinin ortak hazırladıkları karar tasarısı, Türkiye’ye silah ihracat lisansının reddedilmesini içeriyordu. Tasarıya gerekçe olarak, terörle mücadele adı altında gazeteciler, yazarlar, akademisyenler ve muhaliflere karşı başlatılan operasyonlar, darbe girişiminin ardından binlerce kişinin görevden alınması ve sivillerin askeri operasyonlarda hayatını kaybetmesi gösteriliyor. Avusturya Hükümeti’nin parlamentonun oy birliğiyle aldığı kararı göz önünde bulunduracağı bekleniyor.

Özel harekat mahallelerde kullandı

Avusturya’nın Türkiye’ye sattığı silahlar arasında Steyr silahları da bulunuyor. Özellikle özel harekat birimleri tarafından kullanılan silahların Cizre, Sur, Nusaybin’in yerle bir edilmesi sırasında devlet güçleri tarafından kullanıldığı belirtiliyor. Öte yandan TÜMOSAN muharebe tankı Altay’ın güç grubu ihalesinde güç grubunun geliştirilmesi ve tanka entegrasyonu için teknik destek sağlaması için Avusturyalı AVL List GmbH ile geçen yıl anlaşma yapmıştı.

Karar başka ülkelere sıçrayabilir

Avusturya’nın AB içerisinde böyle bir kararı alan ilk ülke olduğunu ifade eden önerge sahibi Yeşiller Milletvekili Peter Pilz, diğer ülkelere de benzer kararlar alması çağrısında bulundu. Yeşiller Partisi milletvekili Peter Pilz ise Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın siyasi yaptırımları küçümsediğini belirterek ekonomik yaptırımların daha etkili olacağını savunmuştu: “Avusturya’dan Türkiye’ye uygulanacak bir silah ambargosu net bir mesaj olacaktır.” Kabul edilen ambargo kararını onaylayanlardan Yeşiller Partisi Milletvekili Berivan Aslan, “Avrupa Birliği’nin sadece kaygılı olması değil, somut adımlar atması gerekiyor” dedi.

Bakan Işık: Karar ilk değil

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Askerî Elektronik Sanayii’nde (ASELSAN) Avusturya’nın silah ambargosunu “talihsiz” bir karar olarak değerlendirdi. Bakan Işık “Bugün alınan kararın çok daha şiddetlisi, Avusturya tarafından alınan kararın, 74 barış harekatında, Türkiye’ye karşı uygulanmıştı. O uygulama ASELSAN’ı doğurdu. Avusturya’nın aldığı bu kararı kesinlikle kınıyoruz” ifadelerinde bulundu.

HABER MERKEZİ

EN SON EKLENENLER