Kılıçdaroğlu’ndan Şangay tepkisi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (ANSİAD) toplantısına katıldı.

HaberTürk’ün aktardığına göre, toplantıda işadamlarının sorularını yanıtlayan Kılıçdaroğlu, Avrupa Parlamentosu’nun (AP) ilişkileri dondurma kararıyla ilgili soruya şu cevabı verdi:

“Türkiye için ağır bir karar. Bu karar umarım Gümrük Birliği alanına sıçramaz. Getirdiği faturanın ağır olduğunu düşünüyorum. Yükü kim çekecek? Baştan söyleyeyim işverenler, sizler çekeceksiniz. Bunun düzeltilmesi lazım. Avrupa Türkiye’den vazgeçemez, ama Türkiye de Avrupa’dan vazgeçemez. Osmanlı aslında bir Avrupa devletidir. Batı uygarlığının bir parçasıdır. O açıdan biz batı uygarlığının bir parçasıyız. Yüzümüz hep Batı’ya dönüktü. Bu şu anlama gelmez; sırtımızı Ortadoğu’ya, Rusya’ya dönelim. Yüzümüzü her tarafa döneceğiz. Şangay Beşlisi… Dikta yönetimlerinin olduğu bir sürece Türkiye’yi mi sürükleyecekler? Bir kişi bile kalsak buna izin vermeyiz. Türkiye’yi, yönünü çevirdiği uygar dünyadan kimse alıkoyamaz. Birileri ‘Biz oy çokluğuyla şunu yapacağız, bunu yapacağız’ diyor. O kadar kolay değil. Hayal peşinde koşuyorlar. Hayalleriyle ne kadar idare ederlerse etsinler”

‘ÖCALAN DA BAŞKANLIK SİSTEMİ İSTİYOR’

CHP lideri Kılıçdaroğlu “Anayasa değişikliği olacak mı? Başkanlık sistemi gelecek mi?” şeklindeki bir soruyu şöyle yanıtladı:

“(MHP lideri Bahçeli) Devlet Bey’e bağlı. Şunu söyledim: Başkanlık sistemi Türkiye’nin bölünmesine, parçalanmasına yol açar. Başkanlık sistemini savunan bir de içerde bir kişi var; Abdullah Öcalan. Arzu edenler İmralı notlarını açıp okurlar. Neden illa başkanlık neden? Hangi gerekçeyle? Şu sözü kimse unutmasın: Gaziantep konuşması, ‘400 milletvekili verin bu iş bitsin’. Bu sözün ne anlama geldiğini ben de çok iyi biliyorum, siz de biliyorsunuz. Ben nasıl düşünüyorsam Sayın Bahçeli’nin de düşünmesi lazım. Ben tek başına sorumlu değilim. Hepimizin, özellikle parti başkanlarının sorumluluiğu var. Siz Türkiye’yi bir kişiye teslim ederseniz Türkiye’nin geleceğini karartırsınız. Örnek mi; Almanlar Hitler’e teslim etti, sadece Almanya’yı değil bütün dünyayı kana buladı. Ya ertesi gün savaş ilan ederse ne yapacaksınız? Onun çocukları mı askerlik yapacak? Hayır. Ankara’da oturanlardan hangisinin çocukları orada askerlik yapıyor? Yoksul halk çocukları orada.”

EN SON EKLENENLER