Yeni ceza düzenlemesinde ‘rıza’ tartışması

Ceza Muhakemesi Kanunu ile “Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı”, Genel Kurulda kabul edildi. Tasarıda TCK’nin “Çocukların cinsel istismarı” başlıklı 103. maddesinin, Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen birinci ve ikinci fıkrası yeniden düzenlendi. Genel Kurulda kabul edilen yeni düzenlemede, eski düzenlemeyle aynı şekilde çocuğu cinsel yönden istismar eden kişi için 8 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası, cinsel istismarın ‘sarkıntılık’ durumunda olması halinde ise 3 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor. Yeni düzenlemede farklı olarak, mağdurun 12 yaşını tamamlamamış olması halinde verilecek cezanın, istismar durumunda 10 yıldan, sarkıntılık durumunda ise 5 yıldan az olmaması kararı yer aldı. 

Kadın ve çocuk örgütlerinden bu düzenlemenin rıza yaşını 12’ye düşüreceği tepkisi gelirken Avukat Seda Akço bunun rıza yaşını düşürmeyeceğini ifade etti. 

‘12 YAŞ KADEMESİNE KARŞIYIZ’

Konuyla ilgili gazetemize görüş veren Akço, en başından beri düzenlenen maddedeki ifadenin değiştirilmesi gerektiğini söylediklerini dile getirdi. Düzenlemedeki ifadenin rıza yaşını 12’ye indirmediğini, rıza yaşı 12’ye düşüyormuş gibi insanların kafasına bir fikir yerleştiğini kaydeden Akço, düzenlemedeki ifadenin daha açık, daha net ortaya koyulması durumunda böyle bir değerlendirmenin olmayacağını dile getirdi. 103. maddeyi şu zamanda kötünün iyisi olarak değerlendirdiğine dikkat çeken Akço, “103. maddenin düzenlemesinin 11 Aralık’a kadar yapılması gerekiyor. 103 düzenlemesinde getirilen 12 yaş kademesine ben de karşıyım. Adalet Komisyonunda tasarı ortaya çıktığında biz de itiraz ettik,  bir öneri hazırladık ve Komisyona verdik. 12 yaş kriterini kaldırmalarını istedik. Fakat Adalet Komisyonunda bu görüşülmedi ve düzenleme o haliyle geçti” dedi. 

AYM’nin iptal kararının 11 Aralık’ta yürürlüğe gireceğini dile getiren Akço, 103 düzenlemsinin istedikleri şeklinin bir cümle ile olmayacağını belirtti. Zamanın daraldığına bu kısa sürede yeni bir düzenleme yapılamayacağına dikkat çeken Akço “Bizim istediğimiz şey akranlarla ilgili düzenlemenin bu kapsam dışına çıkartılması, ayrı bir biçimde yapılması, çocuğun cinsel istismarı şuçunun 18 yaşını kapsayacak biçimde düzenlenmesi, bu düzenleme yapılırken birçok faktör göz önünde bulundurulması, bir de erken evlendirme meselesinin de evlendirme fiili bakımından düzenlenmesi” dedi. 

‘ERKEN EVLİLİKLERE KAPI AÇMA TEHLİKESİ BARINDIRIYOR’

TCK 103. maddesine yapılan değişikliğe ilişkin açıklama yapan 103 Platformu, önceki gün meclisten geçen değişikliğin erken evliliklere kapı açma tehlikesi barındırdığına dikkat çekti. Açıklamada, “Yeni haliyle TCK 103. nolu madde, eski halinde olduğu gibi 15 yaş altı çocuklarda rıza aranmasını engellemektedir. Ancak bazı davalarda örneklerini gördüğümüz gibi bu yoruma yer vermeyecek şekilde, açıkça ifade edilmediği için yargıda farklı yorumlara yol açabilir.  Dolayısıyla uygulamada 12-15 yaş arası çocuklarda rıza aranmasına yol açma tehlikesi bulunmaktadır” ifadelerine yer verildi. Platform, “Onaylanan bu madde uygulamada rıza yaşının farklı yorumlanmasına ilişkin tehlikeler yaratabilir. Çünkü bu maddenin, 12 yaşından küçük çocuklara yönelik tecavüz suçunun cezasında artırım yapılmak için hazırlandığı öne sürülse de, madde ile yaş kademelendirilmesi yapılmakta ve cinsel ilişkiye rıza yaşının 12’ye düşürülmesinin kapısı aralanmaktır. Bunun sonucu olarak kız çocuklarının zorla ve erken yaşta evlendirilmelerinin yasal yolu açılabilir. Tek bir hâkimin bile bu maddeye dayanarak aldığı bir kararın içtihat olarak kabul edilmesi yolu ile yasalaşmasına bile gerek kalmadan, uygulamada rıza ve evlilik yaşının 12’ye indirilmesi çok kolaylaşacaktır” uyarısında bulundu. (İstanbul/EVRENSEL)

EN SON EKLENENLER