‘Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz’

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla Ankara’da gerçekleştirilmek istenen yürüyüşe saldıran polisler, 7 kadını darp ederek gözaltına aldı. Sakarya Meydanı’nda bir araya gelerek açıklama yapan kadınlar, ‘Susmuyoruz, korkmuyoruz, erkek egemen sisteminize itaat etmiyoruz’ dedi

Ankara Kadın Platformu’nun, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü vesilesiyle Kolej Meydanı’ndan Sakarya Meydanı’na gerçekleştirmek istediği yürüyüş engellendi. Bir araya gelip, açtıkları pankartların arkasında sloganlar atarak yürüyüşe geçen kadınların önünü bir süre sonra kesen polisler, kadınlara yürümelerine izin vermeyeceğini söyledi. Ancak yürümekte ısrar eden kadınlara, polis saldırdı. Yaşanan saldırıda en az 7 kadının darp edilerek gözaltına alındığı öğrenildi.

Susmuyoruz!

Saldırıya rağmen kadınlar, Sakarya Meydanı’nda bir araya gelen kadınlar, “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz” pankartı açtı. Burada kadınlar adına açıklama yapan Sevinç Koçak, son bir yıl içerisinde 332 kadının katledildiğini hatırlatarak, “Biz kadınlar hayatlarımıza sahip çıkıyoruz, erkek egemen sisteminize itaat etmiyoruz” diye konuştu. “‘Mırıldan’ diye erkeklere akıl veren, ‘madam gibi değil adam gibi’ diyen eril siyasetçilerin erkek şiddetini ve cinsiyetçiliği meşrulaştırmasına karşı susmuyoruz” diyen Koçak, akademisyenleri, gazetecileri, yazarları, eğitimcileri hasız şekilde işten çıkartan, kadın milletvekilleri ile belediye başkanlarını tutuklayanlar ve cinsel istismarı yasallaştırmaya çalışanlara karşı susmayacaklarını söyledi.

‘İtaat etmiyoruz’

Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile kadınlar için mücadele eden dernekleri, kadın haberciliği yapan basın yayın organlarını kapatılmasının kadınların sindirilmesi amacıyla yapıldığını belirten Koçak, “Sokağa çıkma yasaklarıyla katlettiğin yüzlerce insanı, yerle bir ettiğin evlerimizi, semtlerimizi, şehirlerimizi unutursak kalbimiz kurusun, ey devlet senden korkmuyoruz. OHAL bahanesiyle bir gecede çıkardığınız kararnamelerle hukuksuzlukta rekor kıranlar, bunun adı darbedir, darbenizden korkmuyoruz” dedi. Koçak, kadınları eve, aileye hapsetmeye çalışan politikalara, dayatılan toplumsal kadın normlarına itaat etmediklerini ifade etti.

Açıklamanın ardından kadınlardan oluşan bir müzik grubu, müzik dinletisi gerçekleştirdi. Kadınlar zılgıtlar ve halaylar eşliğinde eylemine son verdi.

EN SON EKLENENLER