Kuveyt parlamentosunda önemli değişim

Resmi sonuçlara göre Kuveyt’te muhalifler parlamentodaki 50 sandalyeden en az 20’sini kazandı. Seçilenlerin İslamcı, liberal ve ulusalcı kanattan oldukları belirtildi. Parlamentoya girmeyi başaran muhalifler Temmuz 2013 ve Aralık 2012’de yapılan seçimleri boykot etmişti. Muhalifler seçim sistemindeki değişikleri adil olmadığı gerekçesiyle eleştirmişti.  

Ülkenin nüfusunun yüzde 30’unu oluşturan Şiiler parlamentoda altı sandalye almayı başardı. Bu sonuçlar ışığında parlamentodaki gerginliklerin daha da tırmanması bekleniyor. Zira muhaliflerin sayısının artmasıyla bakanlar hakkındaki güvensizlik önergelerinin sayısının artması bekleniyor.

Seçimler, son dönemde küresel petrol fiyatlarında yaşanan düşüş nedeniyle kesintiye uğrayan sosyal refah sistemi nedeniyle Kuveytlilerin memnuniyetsizliklerinin arttığı bir dönemde yapıldı. Muhalif adaylar seçim kampanyalarını ekonomik, sosyal reformlar ve yolsuzluğa son verme vaatleri üzerine kurdu.

Kuveyt’te parlamento Batılı ülkelerdeki parlamentolara oranla kısıtlı yetkilere sahip. Ancak monarşinin hakim olduğu birçok Arap ülkesiyle karşılaştırıldığında parlamentonun yetkileri fazla. Parlamento yasalar konusunda karar verme ve Kuveyt emirinin belirlediği kabine üyelerini görevden alma yetkisine sahip. Kuveyt’te son seçimler 2013 yılında yapılmıştı.

© Deutsche Welle Türkçe

 

dpa, HT/MK

 

EN SON EKLENENLER