Oyların yeniden sayımına Clinton’ın ekibi de katılıyor

ABD Başkanlık seçimlerinde Yeşil Parti’nin adayı Jill Stein’in oyların yeniden sayılması için başlattığı girişime Hillary Clinton’ın ekibi de destek verdi. Clinton’ın ekibinden avukat Mark Erik Elias, Wisconsin eyaletinde oyların yeniden sayılması işlemine katıldıklarını açıkladı. Elias Pennsylvania ve Michigan’da da oyların yeniden sayılması durumunda işleme katılacaklarını belirtti. Seçimi kazanan Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump, girişimi seçmen iradesini hiçe sayma olarak değerlendirmişti.

Avukat Mark Erik Elias “oylama teknolojisini etkilemek için hacker saldırısı ya da dışarıdan girişimler olduğuna dair” ellerinde bir kanıt olmadığını, dolayısıyla kendilerinin yeniden sayım için bulunmadığını belirtti. Medium.com internet sitesine açıklama yapan Elias yine de “sürecin tüm taraflar açısından dürüst bir biçimde yürütülmesini güvence altına almak adına” sürece katılacaklarını söyledi.

ABD Seçim Komisyonu Wisconsin eyaletinde oyların yeniden sayılacağını dün açıklamıştı. Açıklamada yeniden sayım işleminin 13 Aralık’ta tamamlanacağı ifade edildi.

8 Kasım’da yapılan başkanlık seçimlerinde Trump Wisconsin’da 27 bin gibi çok küçük bir farkla Clinton’ı geçmeyi başarmıştı. Clinton ekibi avukatı Mark Erik Elias kendilerine yüzlerce mail gelmesi üzerine seçim sonuçlarını bizzat incelediklerini ancak bir manipülasyona rastlamadıklarını ifade etti.

Jill Stein üç eyalette oyların yeniden sayımı için kitle fonlaması (Crowdfunding) yoluyla şimdiye kadar 4,8 milyon dolar topladı. Toplamda gerekli olan 7 milyon dolarlık meblağa çarşamba gününe kadar ulaşmayı hedefliyor. Pennsylvania’da oyların yeniden sayımı için itiraz süresi Pazartesi günü, Michigan’da ise iki gün sonra sona eriyor. Trump ile Clinton arasındaki oy farkı Pennsylvania’da yaklaşık 60 bin, Michigan’da ise 10 bin 704. Uzmanlar seçim sonuçlarının tutulduğu bilgisayarlara hacker saldırılarının düzenlenmiş olmasının ihtimal dahilinde olduğunu belirtiyor.

Clinton ülke genelinde Trump’tan 2 milyondan fazla oy almasına karşın seçim yarışını seçim sistemi nedeniyle kaybetmişti. ABD’nin müstakbel başkanı Donald Trump ise konuyla ilgili açıklamasında “Halk sözünü söyledi ve seçim geride kaldı” demişti.

©Deutsche Welle Türkçe

DPA, AFP / EC, HT

EN SON EKLENENLER