Suriye Ordusu Hanano’yu muhaliflerden aldı

Suriye resmi medyası Suriye Ordusu’nun, muhaliflerin kontrolü altındaki Halep’in doğusuna bir adım daha ilerlediğini duyurdu. Suriye devlet televizyonu ve haber ajansı Sana rejim güçlerinin dün Halep’in doğusunda muhaliflerin kontrolü altındaki en büyük semt olan Hanano’yu tamamen ele geçirdiğini belirtti. Sana, rejim güçleri ve müttefiklerinin şu sıralar patlayıcı ve mayınları temizlediğini belirtti.

Halep’in doğusundaki Hanano’nun alınması, rejim güçlerinin Halep’in doğusundaki ilerleyişini kolaylaştırması bekleniyor. Suriye Ordusu ve müttefikleri 15 Kasım’da Halep’in doğusunun muhaliflerden alınması için geniş kapsamlı operasyon başlatmıştı.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi: 212 sivil öldü

Londra’da bulunan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, operasyonunun başlamasından bu yana rejim güçlerinin Halep’in doğusuna düzenlediği bombalı saldırılarda 212 sivilin öldüğünü açıkladı. Ölenlerden 27’sinin çocuk olduğu belirtildi. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi Başkanı Rami Abdül Rahman AFP’ye dün yaptığı açıklamada, rejim güçlerinin Halep’in doğusundaki Hanano’nun yüzde 80’ini ele geçirdiğini, geri kalan yüzde 20’lik bölümün ise ateş altında olduğunu belirtti. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Hanano’daki çatışmalar yüzünden komşu semtler Sahur ve Haydariye’deki yüzlerce ailenin kaçtığını açıkladı. Gözlemevi Sahur’da dün düzenlenen sadırıda 11 sivilin öldüğünü kaydetti.

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura Süddeutsche Zeitung’a verdiği demeçte, Suriye rejiminin Halep’e yönelik askeri operasyonlarını sürdürmesini beklediğini söyleyerek, “Saldırılar bu yoğunlukta devam ederse, Noel’de Halep’in doğusu diye bir yer kalmayacak” diye konuştu. 

Genelkurmay Başkanlığı: IŞİD kimyasal gaz kullandı

Öte yandan Genelkurmay Başkanlığı ise Fırat Kalkanı operasyonu ile ilgili yaptığı açıklamada, Suriye’nin Haliliye bölgesinde IŞİD tarafından atılan roket sonucu 22 muhalifin kimyasal gaza maruz kalarak yaralandığını belirtti. Açıklamada “yaralananların göz ve vücutlarında kimyasal gaza maruz kalma belirtilerinin gözlemlendiği” ifadesine yer verildi. Genelkurmay Başkanlığı operasyon çerçevesinde IŞİD militanlarıyla çıkan çatışmada bir muhalifin yaşamını yitirdiği, 14 muhalifin ise yaralandığını duyurdu.

©Deutsche Welle Türkçe

 

afp/HT/EC

 

EN SON EKLENENLER