Namazgah Barajı suyuna manganez karıştı

CHP Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından Kandıra ilçesinde yaptırılan Namazgah Barajı’na zemininden insan sağlığına zarar verecek aşırı düzeyde manganez karışması nedeniyle içilmez duruma gelen suyunun boşaltıldığını söyledi

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından Kandıra’da yaptırılan Namazgah Barajı, 2 yıl önce hizmete girdi. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin verilerine göre 25 milyon metreküp su kapasiteli barajda su seviyesi yüzde 1’in altına düşerken, 11 bin metreküp su kaldı. CHP Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet, Namazgah Barajı’nın zemininden insan sağlığı için zararlı olan manganez karıştığı iddiası ve şikayetlerinin kendisine geldiğini ifade ederek, barajın kasıtlı olarak boşaltılmış olabileceği ihtimali bulunduğunu ifade etti.

Değerin üzerinde manganez karıştı

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’na yazılı soru önergesi yönelttiğini ifade eden Hürriyet, Kandıra merkez ve köyleri ile İzmit, Derince, Körfez ve Gebze’nin kuzey köylerinin 100 yıllık ihtiyacını karşılayacak olan Kandıra Namazgah Barajı’nın 2014 yılında faaliyete girdiğini belirtti. Kapasitesinin 25 milyon metreküp olduğu belirtilen Namazgah Barajı’nın 100 yıllık ömrü olduğu söylenmişti fakat Namazgah Barajı’nın su seviyesi yüzde 1’lere kadar düştü. Hürriyet, “İSU Genel Müdürü İlhan Bayram su seviyesinin düşmesini Hidro Elektrik Santrali (HES) sebebiyle olduğunu açıklasa da gerçeğin farklı olduğu ve kamuoyundan saklandığı iddiaları bulunuyor, bu iddialar arasında suya değerlerin çok üzerinde mangan karıştığı ve baraj suyunun bu nedenle boşaltıldığına dair söylentiler var” diye konuştu.

Kalıcı etkileri var

Hürriyet iddiaların doğru olması halinde insan sağlığının ciddi tehdit altında olabileceğini belirterek şunları söyledi: “Eğer bu iddialar doğru ise madenler arasında bulunan manganez madeninin suda standartların üzerine çıkması insan hayatını tehdit edeceği açıktır. Mangan içildiğinde solunum sistemi ve beyine zarar verebilir, insan hayatını ciddi anlamda etkiler, geçici ve kalıcı hasarlara yol açabilir. Kronik bronşit ve kas zayıflığına neden olan mangan, uykusuzluk, güçsüzlük, şişmanlığa, deri problemlerine, doğumlarda problemler, saç rengi ve kan şekeri bozukluklarına neden olmaktadır.”

‘Testleri yaptıracağız’

“Umarım gerçekten böyle bir konu yoktur” diyen Hürriyet, biran evel gerek resmi gerekse özel kuruluşlarda gerekli testleri yaptıracaklarını ve halka zehirli su içirilmiş olma halinde tüm sorumluların cezalandırılması konusunda adımlarını atacaklarını söyledi.
KOCAELİ

EN SON EKLENENLER