Seçilmeden başkan olacak

Türkiye’yi OHAL ve KHK’lerle yöneten AKP’nin fiili olarak hayata geçirdiği başkanlık rejimini içeren yeni anayasa taslağına göre 2019’a kadar başkanlık yetkileri seçimsiz kullanılacak. HDP Milletvekili Ataş, tekçi anayasanın, 1982 Anayasası’nı dahi geride bıraktığını belirtti

AKP ve MHP’nin üzerinde çalıştığı yeni anayasa taslağında pazarlık yapılan başlıklarda uzlaşma sağlandı. AKP’nin geçici hükümler hariç, 14 maddelik başkanlık rejimini hayata geçirecek mini anayasa paketi üzerindeki revizyon çalışmasında, MHP’nin talepleri büyük ölçüde karşılanırken halen tartışılan ‘oranlar’ bulunuyor. MHP, revize edilmiş metni inceledikten sonra bu hafta düğmeye basılacak ve tam uzlaşma çıkarsa, metin doğrudan TBMM’ye verilecek.

Dışarıdan atanan bakanlar için de Yüce Divan konuldu, milletvekilleri gibi yargılanmalarından vazgeçildi. Büyükelçi atamaları da TBMM’nin onayına sunulacak. Tasarıya göre hükümetler, TBMM’den güvenoyu almayacak, gensoru ile düşürülemeyecek.

Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ise en çok tartışılan konuyu oluşturdu. Bu kararnamelerin “hak ve özgürlüklerin sınırlandırılması” veya “özlük hakların yeniden düzenlenmesi” amacıyla çıkartılamayacağına karar verildi. Bu kararnameler, uygulamadaki kanunlara aykırı olamayacak. Ancak yeniden yapılanma, teşkilatlanma gibi alanlar da dahil, kanunla düzenlenen alanlarda da kararname çıkartılabilecek. Cumhurbaşkanı kararnamesi, Anayasa Mahkemesi yoluyla denetlenecek.

Seçilmeden başkan olacak

MHP’nin başkanlık rejimi ile parlamento seçimlerinin ayrı tarihlerde yapılması önerisi ise kabul görmedi. AKP kurmaylarına göre MHP’ye sunulan yeni teklifte, Meclis’in ve Cumhurbaşkanı’nın karşılıklı fesih yetkisi bulunması düzenlemesi de aynen korundu. Milletvekili sayısının 600’e çıkarılması, Cumhurbaşkanı’nın 5 yılda bir, iki defalığına seçilmesi ve parlamento seçimlerinin 5 yılda bir yenilenmesi gibi düzenlemeler, iki parti arasında uzlaşılan maddeler arasında yer alıyor. HABER MERKEZİ

EN SON EKLENENLER