DİSK Genel Başkanı Kani Beko, 2017 yılı asgari ücret taleplerini açıkladı

Kani Beko, DİSK Yönetim Kurulu Üyeleri ve işçilerle birlikte DİSK’in Beşiktaş’taki Genel Merkezi’nde basın toplantısı düzenledi.

2017 yılı için asgari ücret taleplerini “Asgari ücret değil, geçim ücreti istiyoruz” şeklinde açıklayan Beko, taleplerinin net 2000 lira olduğunu belirtti.

“GERÇEKTEN ASGARİ BİR TALEPTİR”

Beko, “Bir işçinin geçimi için gerekli miktarın aradan geçen bir yıl içinde en az yüzde 10 oranında artığı kabul edilmelidir. 2017 için döviz kurlarındaki sıçrama nedeniyle enflasyonun da artacağını söylemek kehanet olmayacaktır. Dolayısıyla 2016 Kasım ayında 1750 lira civarında olan tek bir işçinin asgari yaşam maliyeti 2017’de 2000 lirayı rahatlıkla bulacaktır. Zorunlu BES (Bireysel Emeklilik Sistemi) uygulamasının ücretleri aşındıracağı dikkate alındığında ‘2000 lira net asgari ücret’, gerçekten asgari bir taleptir” dedi.

“ASGARİ ÜCRET AGİ HARİÇ NET OLARAK HESAPLANMALI”

Kani Beko, asgari ücretin dolar karşısında eridiğine dikkat çekti. “Asgari ücret, ‘asgari geçim indirimi(AGİ)hariç, net olarak hesaplanmalı ve vergi dışı bırakılmalıdır” diyen Beko şunları söyledi:

“2008’de AGİ’nin dahil edilmesiyle net asgari ücret olduğundan yüksek gösterilmeye başlandı. Oysa AGİ işveren tarafından ödenmiyor ve ücret değil. Net asgari ücret işveren tarafından işçiye ödenen miktardır. AGİ ise devlet tarafından sağlanan bir destektir. Mevcut uygulamada asgari ücret AGİ yoluyla kademeli olarak vergiden muaf tutulmaktadır. Evli ve 5 çocuklu çalışan tümüyle vergiden muaf olabilmektedir. Ücretin asgari ücret kadar bölümü tümüyle vergiden muaf tutulmalıdır.”

“İŞÇİNİN AİLESİNİ DİKKATE ALAN BİR TESPİT YÖNTEMİ KABUL EDİLMELİDİR”

Kani Beko, asgari ücret tespitinde uluslararası ilkelere, ulusal mevzuata ve Türkiye İstatistik Kurumu verilerine uyulması gerektiğini söyledi. Beko, “Mevcut asgari ücret tespit mevzuatı, asgari ücreti işçinin kendisinin asgari ihtiyaçları ile sınırlandırmaktadır. Bu tespit yöntemi değişmeli ve işçinin ailesini dikkate alan bir tespit yöntemini kabul edilmelidir” dedi.

Konuşmasında işçilere de seslenen Beko, 2000 lira net asgari ücret talebine sahip çıkılması çağrısında bulundu.

Kani Beko, toplantıda asın mensuplarının sorularını yanıtladı. Türk-İş’in 1600 liralık asgari ücret talebiyle ilgili düşüncesinin sorulması üzerine Beko, “Biz, Türk-İş’ten randevu talep edip görüşmek istiyoruz. Elimizdeki verileri hem kendileriyle paylaşacağız hem de bu konuda ziyaret edeceğiz” diye yanıt verdi.

EN SON EKLENENLER