HALEP’TE O HAT KIRILDI

Doğu Halep’e havadan ve karadan operasyon düzenleyen Suriye rejimi, Sakhur ve Hanano mahallelerini ele geçirerek, silahlı grupların savunma hattını ikiye böldü. Yoğun çatışmaların yaşandığı kentten 10 binden fazla sivil göç etti. Göç edenlerin güzergahı ise Kürt mahallesi Şêx Meqsûd

Halep’te Türkiye destekli Suriye Ulusal Koalisyonu’nda bağlı çeteci grupların denetimindeki kentin doğusuna günlerdir havadan ve karadan saldırılar düzenleyen Suriye rejimi, birçok bölgeyi ele geçirdi. Silahlı grupların denetimindeki bölgenin ikiye bölündüğü bildirilirken; ele geçirilen bölgelerdeki siviller ise Halep’teki Kürt mahallesi Şêx Meqsûd’a göç ediyor.

Havadan ve karadan saldırı

Suriye ordusu ve ona bağlı unsurların karadan ve havadan Halep’in doğusuna yönelik yoğunlaştırdığı operasyonlar sonucu, El Nusra öncülüğündeki SUK çetelerinin elindeki bölgelerin üçte birinin ordunun eline geçtiği bildiriliyor. Suriye ve Rusya’ya ait uçaklar ise kenti havadan bombalıyor.

Savunma hattı kırıldı

Suriye devlet televizyonu ve silahlı gruplara yakın Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, ordunun hafta sonundan bu yana devam eden son ilerleyişiyle birlikte, muhaliflerin elindeki doğu Halep mevzilerini kuzey ve güney olmak üzere iki parçaya ayırdığını aktardı. SUK’un mevzilerinin ikiye bölünmesi, stratejik öneme sahip Sakhur mahallesinin rejimin kontrolüne geçmesiyle gerçekleştiği aktarıldı. Suriye ordusu hafta sonu da Sakhur’un yanındaki Hanano mahallesinde kontrolü ele geçirmişti. Sakhur ve Hanano, neredeyse Suriye iç savaşının başlamasından bu yana silahlı grupların elindeydi.

10 bin kişi göç etti

Fransız haber ajansı AFP, rejimin ele geçirdiği bölgelerden 10 bin sivilin evlerini terk ederek kaçtığını bildirdi. Sivillerden yaklaşık 6 bininin Şêx Meqsûd’a, diğerlerinin ise rejim kontrolündeki batı Halep’e göç ettiği aktarıldı. Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, 2012’den bu yana Halep’ten bu kadar büyük çaplı bir sivil göçünün yaşanmadığını savundu.

Siviller kaçıyor SUK bombalıyor

Halep’in doğusundan kaçarak Şêx Meqsûd’a göç eden binlerce sivil, mahalleye kaçışı sırasında SUK çeteleri tarafından bombalandı. Çetelerin Şêx Meqsûd Mahallesi’ne obüs toplarıyla yaptığı top atışlarında 6 sivil yaşamını yitirdi. Rejimden darbeler alan çeteler, Şêx Meqsûd’un kuzeyinde bulunan Kefer Hemra bölgesinden top atışlarına başladı. Saldırılarda 6 sivil yaşamını yitirdi, onlarca sivil de yaralandı. Yaralılar Heyva Sor a Kurd sağlık merkezinde tedavi altına alındı. Mahalleye yönelik ağır silahlarla yapılan saldırılar dün akşam gazetemiz baskıya gittiği saatlerde de devam ediyordu.

Hawar Haber Ajansı’nın Halep muhabirleri, çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan 6 bine yakın sivilin Şêx Meqsûd’a geçiş yaptığını aktardı. Şêx Meqsûd’a göç eden siviller, YPG/YPJ ve Asayiş güçleri tarafından kayıt altına alındıktan sonra mahalleye alındı. YPG Halep Komutanlığı, 6 bin sivilin çatışmalı bölgelerden kurtarıldığını açıkladı.

HALEP

EN SON EKLENENLER