‘Kadınlar özgürleşme yolunda ilerliyor’

Feodal yapının ve erk zihniyetinin en fazla yaşandığı kentlerden biri olan Agirî’de (Ağrı) hem devlet hem de toplum baskısı nedeniyle kadınlar susturulmaya çalışıyor. Agirî’nin kadın yapısı ve kadının yaşamdaki görünürlüğünü değerlendiren HDP Agirî Milletvekili Dirayet Taşdemir, kadınların eve hapsedilmek istendiğini belirterek, bu cinsiyetçi politikalara karşı kadınların özgürleşme yolunda önemli bir mesafe katettiğini söyledi.

Hem baskı hem isyan kenti

Taşdemir, “Kadının özgürleşmesi önünde ataerkil cinsiyetçi politikaların ve toplum yapısının getirdiği engeller var. Aynı zamanda Ağrı ilimizde kendi kadın öncülüğünü de yaratan bir ildir. Ağrı isyanında Yaşar Hanım’ın direniş çizgisinden Sema Yüce ile her dönem bir kadın öncülüğü ve kadın mücadelesi ile kadın önderleşmesinin de yaşandığı bir kenttir” dedi.

‘Kadınlar rollerinden kurtulmak istiyor’

Agirî’nin kadın mücadelesinde meydana gelen değişime dikkat çeken Taşdemir, kadınların feodalizmi ve kendilerine yönelik baskıları kırmak istediğini belirtti. Taşdemir, kadınların kendilerine biçilen rolden çıkmak istediğini ifade ederek, “Kadınlar kendileri için çizilen yaşamı da değiştirmeye çalışıyor. Sosyal olarak erken yaşta evlilik çok yaygın. Ama kadınlar tüm bu kendilerine biçilen cinsiyetçilik ve ataerkil toplumdaki yaşamlarını değiştirme mücadelesi veriyorlar” dedi.

‘Örgütlü mücadele yürüteceğiz’

Kadınların her şeye rağmen özgürleşmek istediğini söyleyen Taşdemir, “Bizler de kadınların bu talebini nasıl örgütlü hale dönüştürebiliriz diye çalışmalar yürüteceğiz. Önümüzdeki günler daha da somutlaşacak” diye konuştu. AGIRÎ

EN SON EKLENENLER