EMEP Adana İl Örgütü: Cemaat yurtları derhal kapatılsın

Emek Partisi (EMEP) Adana İl Örgütü Adana’daki yurt yangınıyla ilgili yaptığı açıklamada, cemaat, dernek ve vakıflara ait öğrenci yurtlarının kapatılmasnını talep etti. Tek suçlunun yurt görevlisi olmadığını ifade eden EMEP, “Kimse ölen yurt görevlisini suçlu diye bize hedef göstermesin. Sorumluluğu, ihmali olan belediyeler, valilik, Milli Eğitim Bakanlığıdır. Sorumluluğu ve ihmali olan anasının kucağı babasının ocağında, evinde eğitim görmesi gereken çocukları ve ailelerini bu yurtlara mecbur bırakan hükümet yetkilileridir” dedi.  

Adana İl Başkanı Avukat Sevil Aracı Aladağ Tahsil Çağındaki Talebelere Yardım Derneği’nin kız öğrenci yurdunda çıkan yangında 11 öğrenci, 1 personel yaşamını yitirmesi ve 22 kişinin de yaralanmasıyla ilgili başsağlığı dileyerek açıklama yaptı. 

‘YURT HANGİ KANUNA GÖRE AÇILDI?’

“Önlem yok, ölüm çok” başlığıyla yapılan açıklamada alınmayan önlemlere dikkat çekilerek, “Ailelerinin yanında kalması gereken çocuklar yurda yerleştirilmiş. Yurt bir derneğe dernek ise cemaate aitmiş. ‘5661 sayılı yasa, 652 sayılı kanun hükmünde kararnameye göre tüzel kişiler ve şahıslar, ilkokul ve ortaokul seviyesinde yurt açamazlar’ Bu yasa kağıt üstündedir. Aladağ’da bulunan yurt hangi kanuna göre açılmış, hangi kurum hangi gerekçe ile bu yurdun açılmasına göz yummuştur?” denildi.  

Açıklamanın devamı ise şöyle: 

11 öğrenci ve 1 personelin Siirt’in Şirvan ilçesinde maden ocağında göçük altında kalan 16 işçi gibi alınmayan önlemler nedeniyle öldüler.

11 öğrenci 1 personel, Soma’da yanarak ölen 301 maden işçisi gibi alınmayan önlemler nedeniyle öldüler. 

11 öğrenci 1 personel, Ermenek’te boğularak ölen maden işçileri gibi alınmayan önlemler nedeniyle öldüler. 

11 öğrenci 1personel, torunlar inşaatta asansörün yere çakılmasıyla ölen işçiler gibi alınmayan önlemler nedeniyle öldüler.

11 öğrenci 1personel, İstanbul Esenyurt’ta AVM inşaatının çadırdan yatakhanesindeki yanarak ölen 11 işçi gibi alınmayan önlemler nedeniyle yanarak öldüler. 

11 öğrenci 1 personel, Konya Taşkent’te bir derneğe ait çöken yurtta 17 çocuk gibi alınmayan önlemler nedeniyle öldüler. 

İstanbul boğazına üçüncü köprüyü yapılıyor. Marmara denizine tüp geçit, bütün ülkeye duble yol, her şehre yeni hastane, adliye ve cezaevi yapılıyor da 3 katlı yurt denetlenemiyor. 

Peki sorumlu kim?

Geceleri çocuklar dışarı çıkmasın diye kapıları kilitleyenler mi?

54 öğrenci kapasiteli yurda siyasi ve cemaat ilişkileri nedeniyle yeterli denetim yapmayan belediye ve Valilik mi?

Çocukları devlet yurdundan alıp cemaatlerin talebe yurtlarına gönderen Milli Eğitim mi?
Yoksa eğitimi taşımalı ve paralı hale getiren ve aileleri çocuğunu okutmak için bu yurtlara verme mecburiyetinde bırakan hükümet mi?

İnşaatta işçi ölür yargılanan ceza alan bir tane patron yok. Madende işçi ölür yargılanan ceza alan bir tane patron yok. Yurtlarda öğrenciler ölür yargılanan ceza alan bir tane yurt sahibi ya da o yurtları işleten dernek yöneticileri yok. Gördük ki; her katliam bir iki mühendise yıkılarak tüm yetkililer paçalarını kurtarmaya bakıyorlar. 

Kimse ölen yurt görevlisini suçlu diye bize hedef göstermesin. Sorumluluğu, ihmali olan belediyeler, valilik, Milli Eğitim Bakanlığıdır. Sorumluluğu ve ihmali olan Anasının kucağı babasının ocağında, evinde eğitim görmesi gereken çocukları ve ailelerini bu yurtlara mecbur bırakan hükümet yetkilileridir. 

Ölümler kader değildir. 

Cemaat, dernek ve vakıflara ait öğrenci yurtları kapatılmalıdır. 

Tüm öğrencilere parasız eğitim, ücretsiz ulaşım ve yurt sağlanmalıdır.

Tüm sorumluluğu ve ihmali olanlar yargılanmalı ve ceza almalıdır. 

Emek Partisi olarak, kanunsuz olarak açılan ve işletilen bu yurdun açılmasına göz yuman ve denetlemeyen başta Milli Eğitim Bakanlığı, Adana Valiliği ve Adana Büyükşehir Belediyesi olmak üzere sorumluluğu olan tüm kamu görevlilerinin bir an evvel yargılanıp cezalandırılmasını talep ediyoruz.      
 

EN SON EKLENENLER