Anketler ‘sağda Fillon solda Mélenchon’ diyor

Fransa’da Pazar günü yapılan ön seçimlerle sağ ve merkez partilerin cumhurbaşkanlığı seçimleri adayı belirlenirken, yapılan anketler sağı adayı François Fillon’un 2017 seçimlerini kazanabileceğini gösteriyor. Anketlerde solun en güçlü adayı olarak Jean-Luc Mélenchon öne çıkıyor. 20 ve 27 Kasım’da yapılan sağın ön seçimlerinde Nicolas Sarkozy ve Alain Juppé’yi geçen François Fillon’un Nisan 2017’deki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde adaylığı kesinleşmişti.

Fillon’un adaylığında yapılacak seçimlerde ikinci tura kalacağı ve rakibinin ise ırkçı Ulusal Cephe (FN) lideri Marine Le Pen olacağı anlaşılıyor.

Kantar Sofres Onepoint tarafından RTL ve LCI televizyonları ile Le Figaro gazetesi için yapılan ankete göre, seçimlerin ilk turunda François Fillon yüzde 28 ile 31 arasında oya ulaşabiliyor. Irkçı lider Le Pen ise yüzde 23 ile 25 arası bir oyla ikinci tura kalan diğer aday olarak görülüyor. Ankete göre seçimlerin ikinci turunda Fillon yüzde 66, Le Pen ise yüzde 34 oy alabilecek.

Ancak ankette seçimlerin ilk turunda sol partilerin adaylarının alacağı oylar da dikkat çekici biçimde bölündüğü görülüyor. Sosyalist Parti (PS) üyesi Cumhurbaşkanı François Hollande’nin en fazla yüzde 8,5 oy alabileceği hesaplanan ankete göre, mevcut Başbakan Manuel Valls’ın ise en fazla yüzde 11 oy alacağı ortaya çıktı.

Ankette, solda en güçlü aday olarak ise PS’nin liberal ve işveren yanlısı politikalarına muhalefetiyle bilinen Sol Partili (PG) Jean-Luc Mélenchon’un yüzde 11,5 ile 13 arasında oy alacağı sonucu da çıktı.

PARİS

EN SON EKLENENLER