Yasak şehir: AMED

Son bir yıl içerisinde sık sık uygulanan sokağa çıkma yasağı nedeniyle hayatın durma noktasına geldiği yerlerin başında Amed geliyor. Sûr’daki yasak bir yılını doldururken, yasaklar nedeniyle Licê’de 60, Hezro’da 36, Karaz’da 28, Hêne’de 26, Farqîn’de ise 19 gün boyunca halkın evinden çıkmasına izin verilmedi

Son dönemde vali ve kaymakamlar tarafından askeri operasyonlar gerekçe gösterilerek sık sık şehir merkezlerinde ve köylerde ilan edilen sokağa çıkma yasakları, bölgede günlük yaşamın bir parçası haline geldi. Sokağa çıkma yasağı ve “Geçici Güvenlik Bölgesi” ilan edilen yerleşim yerleri ve kırsal alanlarda bugüne kadar binden fazla insan yaşamını yitirdi. Yaşam ise durma noktasına geldi. Bunun yanında yasakların uygulandığı birçok yerleşim yeri yakılıp yıkılırken, yüz binlerce insan da evsiz kaldı, işinden oldu. Buralarda ekonomi durma noktasına gelirken, kırsal alanda tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlayan ve yasaklar nedeniyle can güvenlikleri kalmayan köylüler, temel ekonomik faaliyetlerini sürdüremez hale geldi. Bunun yanında yasak ilan edilen alanlarda orman yangınları çevreyle ilgili yıkıma da kapı aralıyor.

Dünyanın en uzun yasağı

Son bir yılda sık sık uygulanan sokağa çıkma yasağı nedeniyle hayatın durma noktasına geldiği yerlerin başında Amed geliyor. Kentin Sûr ilçesinde bir yılını dolduran yasak dünyanın en uzun süreli sokağa çıkma yasağı olurken, Licê, Hêne (Hani), Farqîn (Silvan), Karaz (Kocaköy), Hezro (Hazro) ve Pasûr (Kulp) ilçelerindeki köylerde yasaklar belli aralıklarla sık sık uygulanıyor.

35 defa yasak ilan edildi

Sûr’da aralıksız bir şekilde yasağın uygulandığı 2 Aralık 2015 tarihinden Kasım 2016’ya kadar geçen sürede Amed genelinde 35 defa sokağa çıkma yasağı ve “Geçici güvenlik bölgesi” uygulamasına gidildi. Resmi makamlarca yapılan açıklamalara göre Licê’de 60, Pasûr’da 9, Hêne’de 25, Karaz’da 28, Farqîn’de 19, Bağlar ve Dicle’de 7’şer gün sokağa çıkma yasağı uygulandı.

AMED

EN SON EKLENENLER