Amed yerine Türk bayrağı eklendi!

Amed Büyükşehir Belediyesi’ne atanan kayyum, belediye binasında bulunan Kürtçe ve Türkçe tabelayı söktürdü. Tabelanın kayyum Cumali Atilla’yı ziyarete gelecek olan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun, ziyareti öncesi sökülmesi dikkat çekerken belediyenin web sitesinde yapılan açıklama için kullanılan görselde Amed kelimesinin kaldırıldığı, yerine Türk bayrağı eklendiği görüldü

Amed Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Fırat Anlı ve Gültan Kışanak’ın 31 Ekim’de tutuklanması ardından yerine atanan kayyum Cumali Atilla, belediye binasında bulunan Kürtçe ve Türkçe tabelayı söktürdü. Sabah saatlerinde tabelanın bulunduğu bina cephesine iskele kurularak tabelanın söküldüğü görüldü.

Tabela soylu geldiği için mi söküldü?

Amed Büyükşehir Belediye’sinin tabelasının neden söküldüğü ortaya çıktı. Tabelanın bugün kente gelen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun, belediye binasında kayyum Cumali Atilla’ya yönelik beklenen ziyareti öncesinde sökülmesi dikkat çekti. Tabelanın sökülmesine ilişkin savunma yapan kayyum belediyenin resmi web sayfasından tabelanın yenileceğine yer verdi.

Amed ismi yok!

Açıklama da şu ifadeler kullanıldı: “Diyarbakır Büyükşehir Belediye Binasındaki Türkçe ve kürtçe ibarelerin yer aldığı tabela eskidiği için yenisiyle değiştiriliyor. Tabelada Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ile beraber “ŞAREDARIYA BAJARÊ MEZIN” yazısıda bulunacaktır.”

Amed yerine bayrak

Açıklama için kullanılan tabela görselinde, daha önceki tabelada “Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi”nin Kürtçesi olarak yer alan “Şaredarıya Bajarê Mezin a Amedê” ifadesindeki “Amed” kelimesi, bu kez yeni tabelada yer almıyor. Yeni tabelada kaldırılan “Amed” kelimesinin yerine Türk bayrağı eklendiği görüldü.

Türkçe büyük Kürtçe küçük yazıldı

Söz konusu açıklamada Amed’e hiç bir şekilde yer verilmezken, “Türkçe” kelimesinin baş harfi büyük yazılması, “kürtçe” kelimesinin baş harfinin küçük yazılması da ayrıca dikkat çekti. Yazım hatasından öte bilinçli bir tercih olarak başvurulduğu hissi uyandıran bu yazım biçiminin yanı sıra oldukça dikkat çeken bir diğer şey ise, yenileneceği ifade edilen tabelanın yeni haline ilişkin siteye eklenen fotoğraf görseli.

 

Daha önce de Agırî’nin (Ağrı) Giyadin (Diyadin) Belediyesi’ne kayyum atanması ardından belediye binasında bulunan Kürtçe tabela sökülmüş, kamuoyunun yoğun tepkisi üzerine tekrar geri asılmıştı.

EN SON EKLENENLER