Belediyeler halkın kurumlarıdır

Hergün neredeyse bir belediyesine kayyum atanan Demokratik Bölgeler Partisi’nin (DBP) 35 belediyesine kayyum atanırken, 45 belediye eşbaşkanı da tutuklu bulunuyor. Riha’nın (Urfa) Heweng, Pirsûs (Suruç) ve Xelfetî belediyelerinin ardından Amed’de de 12 ilçe belediyesinin tüm yetkileri ilçe kaymakamlıklarına devredildi.

‘Belediyeler karakoldan farksız’

Bağlar, Bismil, Çınar, Dicle, Eğil, Ergani, Hezro (Hazro), Kayapınar, Karaz (Kocaköy), Kulp, Licê ve Yenişehir belediyelerinin tüm yetkilerini ilçe kaymakamlıklarının iznine bağlanmasıyla fiili kayyum devreye girerken, seçilmiş belediye eşbaşkanları, yetkilerinin atanmış bir memura verilmesine tepkili. Kararın tamamen siyasi olduğunu ifade eden Kayapınar Belediye Eşbaşkanı Mehmet Ali Aydın, kayyum atanan belediyelerin karakollardan bir farkı olmadığını ve halka hizmet işlevini yitirdiğini söyledi. Aydın, “Bu kararla Bu kararı ve bu yaklaşımı asla kabul etmeyeceğiz. Kazanan biz olacağız” dedi.

‘Halkın seçilmişleriyiz’

Diyarbakır Valiliği’nin AKP’li Çermik ve Çüngüş belediyelerinin dışında tüm belediyelerin yetkilerinin kaymakamlıklara bağlanmasının kabul edilemez olduğunu dile getiren Çınar Belediyesi Eşbaşkanı Ahmet Cengiz ise, “Biz halkın seçilmiş belediye ebaşkanlarıyız. OHAL kararlarıyla böylesi anti demokratik kararlarla halkın iradesi baskı altına alınıyor. Bu karar karşısında halkımızla birlikte direnç halinde olacağız. Bu belediyeler, Cemaat’in kayyum atanan şirketleri değildir. Bunlar halkın seçimle getirdiği kurumlardır” şeklinde konuştu.

‘Yolumuza devam ediyoruz’

Riha’dan (Urfa) sonra Amed ilçe belediyelerinin yetkilerinin elinden alınmasının AKP’nin yürüttüğü siyasetin bir parçası olduğunu vurgulayan Licê Belediye Eşbaşkanı Rezan Zuğurli da bu kararı kabul etmediklerini ve geçmişte olduğu gibi halka hizmetlerini sürdüreceklerini dile getirdi. Zuğurli, “Bu kararın ardından kaymakamlık araçları çıkarmamızı bile izne bağlamak istiyor. Meclis kararlarımızı yok sayıyor. Kayyum atansa da atanmasa da bu durum ortaya çıksa da biz görevimizin başındayız. Yolumuza kaldığımız yerden devam etmeyi sürdüreceğiz” dedi.

AMED

EN SON EKLENENLER