Birileri can birileri pazarlık derdinde

Yoğun çatışmaların yaşandığı Halep’te sivillerin YPG/YPJ kontrolündeki bölgelere akını sürüyor. BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, ‘Onbinlerce sivil Kürt bölgelerine sığındı’ dedi. Kentteki siviller can derdine düşmüşken Türkiye ile Rusya ise sıkı bir pazarlık masası kurdu

Halep’te Suriye rejiminin başlattığı operasyon sonrası onbinlerce sivilin göçü devam ediyor. Doğu Halep’ten göç eden sivillerin rotası ise YPG/YPJ ve Demokratik Suriye Güçleri’nin (QSD) güvenliğini sağladığı Kürt mahallesi Şêx Meqsûd. Suriye rejiminin havadan ve karadan başlattığı operasyon sonrası halkın talebi üzerine harekete geçen YPG/YPJ ve QSD güçleri Bustan Paşa, Hilûk ve Eyn Tal mahallelerinde siviller için güvenli bir koridor açmıştı. Açılan koridordan sivillerin güvenli alanlara nakliyesi ise sürüyor.

Batı Halep’e saldırı

Bu arada Halep’te rejim güçleri ile Suriye Ulusal Koalisyonu’na (SUK) bağlı silahlı gruplar arasındaki çatışmalar devam ediyor. Önceki gün saldırıya geçen silahlı gruplar, rejimin kontrolündeki El-Feyd, Merîdiyan, Suryana, Melaba Beledî, Yeni Heleb, Bustan El-Zehra, El-Ezemiya, Seyf El-Dewla mahalleleri ile Mühendisler Odası’na roketatarlı saldırı düzenledi. Saldırılarada 6 sivil yaşamını yitirdi.

Rejimden yoğun bombardıman

Ayrıca eski Halep çevresinde El-Amiriyê, Ferdos, Muadî Mahallesi’nin doğu yakası, Meşhed, El-Ensarî ve Cezmatî bölgelerinde de çatışmaların yoğunlaştığı bildirildi. SUK çetelerinin kontrolündeki bu bölgelere rejim güçleri tarafından topçu atışları yapıldı.

‘Siviller Kürt bölgelerine sığındı’

Cenevre’de basın toplantısı düzenleyen Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Halep’in doğusunda rejim güçlerinin ilerlemesi ile birlikte “onbinlerce sivilin Kürt bölgelerine sığındığını” söyledi. Sivillerin YPG/YPJ ve QSD güçlerinin denetimindeki bölgelere göçünün hala devam ettiğini de söyleyen Mistura, “Kızılhaç ile birlikte Kürt bölgelerine sığınan insanlara yardım ulaştırma çabasına girdiklerini” dile getirdi. Mistura, Türkiye’nin desteklediği El Nusra (Fetih El Şam) gibi grupların bölgeden çekilmesi gerektiğini de dile getirdi.

Halep’te mayın temizliği

Şêx Meqsûd Asayiş Güçleri kurtarılan mahallelerde mayın temizleme çalışması başlattı. Hilûk, Heyderiyê, Bustan Paşa, Şêx Xidir ve Şêx Faris mahallelerinde başlatılan mayın temizleme faaliyetinin ardından halka evlerine dönmeleri çağrısının yapılacağı bildirildi.

Halep pazarlığı

Halep’te çatışmalar yoğunlaşırken Türkiye’nin Rusya ile pazarlığı, Ankara’da Özgür Suriye Ordusu (ÖSO)-Rusya görüşmesiyle yeni boyut kazandı. Edinilen bilgilere göre; Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un reddetmediği görüşmeye göre Rusya, Türkiye’nin aracılığıyla Halep’teki silahlı grupları İdlib’e nakletmek için koridor açacak. Türkiye’nin ise “Fırat Kalkanı” harekatında hava sahasının açık kalması şartıyla bu görüşmeler için yoğun mesai harcadığı gelen bilgiler arasında.

Prensipte satış

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın sık sık Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e telefonla izahat vermesinin ve bazı konularda çark etmesinde hava sahasının açık tutulmasının önemli rol oynadığı kaydediliyor. 1 Aralık günü Alanya’da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Rus mevkidaşı Sergey Lavrov görüşmesinde Halep’teki grupları sattığı belirtiliyor. Edinilen bilgilere göre; Halep’te ağır darbeler alan grupların İdlib’e nakledilmesinde Türkiye ile Rusya prensipte anlaştı. Anlaşmaya göre ağustos ayında Deraya’dan İdlib’e nakledilmesi gibi Halep’teki silahlı gruplar da İdlib’e nakledilecek.

FT: Washington dışarıda

Bu durum dış basının da gözünden kaçmadı. İngiliz Financial Times (FT) gazetesinin konuya ilişkin konuştuğu ve adının açıklanmasını istemeyen silahlı gruplardan bir kaynak, “Ruslar ve Türkler, şu anda ABD olmadan bizimle görüşüyor. Washington bu sürecin tamamen dışında bırakıldı ve Ankara’da neler olup bittiğini bile bilmiyor” dedi. Halep’te silahlı grupların kurduğu konseylerden birinin başkanlığını yapan Ali Şeyh Omer ise gazeteye şu bilgileri verdi: “Müzakereler doğrudan Ruslarla yürütülüyor.”

Times: Kazan kazan oyunu

İngiliz The Times gazetesinin “Putin ve Erdoğan Suriye’yi paylaşmaya başladı” başlıklı haberinde Erdoğan’ın Suriye’de “tavır değiştirmek zorunda kaldığı ve arabulucu rolü üstlenmeye başladığı belirtildi. Haberde, Rusya’nın hava desteğiyle Suriye ordusunun Halep’teki ilerlemelerinin Beşar Esad’ın savaşı kazanmasına yardımcı olacağı ve Türkiye’nin de istediği şekilde doğu-batı yönünde, Ezaz ve Cerablûs arasında yaklaşık 90; güneye doğru da yaklaşık 30 kilometrelik bir alanda tampon bölge yaratmaya başladığı vurgulandı.

Şark el Ewsat: Anlaştılar

Londra merkezli Arapça yayın yapan El Şark el Ewsat gazetesi de Rusya ile Suriye’deki silahlı grupların temsilcilerinin Ankara’da Halep’teki son duruma ilişkin görüşmeler yaptığını hatırlattı. Gazete, El Nusra’nın ateşkes ilan edilmesi ve İdlib’e geri çekilmesi için güvenli koridorlar açılması karşılığında Doğu Halep’ten çıkmayı kabul ettiğini bildirdi.

‘Bab’a kaydıracaklar’

Demokratik Suriye Güçleri (QSD) kaynakları ise Türkiye’nin İdlib’e çektiği grupları “Fırat Kalkanı”na dahil edeceğini belirtiyor. QSD’den bir kaynak, Deraya’dan İdlib’e çekilen gruplardan birçoğunun daha sonra Türkiye üzerinden Cerablûs’a aktarıldığını kaydederek, Halep’ten çekilenlerin ise bu şekilde kullanılabileceğini söyledi.

Sebep ‘Fırat Kalkanı’

Ancak silahlı gruplar ise Türkiye’nin kendilerini kullanmaya başladığını homurdanmaya başladı. Halep’teki yenilgi üzerine silahlı grupların çatı örgütü Fetih Ordusu’na yakın hesaplar Halep’teki yenilgiyi “Fırat Kalkanı”na bağlıyor. Fetih Ordusu’na yakın sosyal medya hesapları Halep’teki yenilgiyi attıkları şu Twit ile açıkladı: “TSK, ÖSO ile anlaşarak IŞİD’e savaş ilan etti ve binlerce muhalif Kuzey’e yığıldı ve Halep %35 oranında zayıfladı.”

‘Zor günler…’

Fetih Ordusu’nun içerisindeki en büyük örgütlerden olan Ehrar El Şam’ın başına yeni geçen Ebû Ammar lakaplı Eli Ömer ise seçildikten sonra yaptığı konuşmada “Bugün kutlu devrimimiz zor günlerden geçiyor. Düşmanlarımızın sayısı saymakla bitmez, üstelik Suriye direnişine destek her gün azalıyor” diyerek serzenişte bulundu. Ehrar El Şam çeteleri Fırat Kalkanı’na katılacağını açıladıktan sonra örgüt içerisinde fikir ayrılıkları ortaya çıkmış, Ebû Ammar’ın da örgütü toparlaması için Muhammed El Misrî’nin yerine getirildiği belirtilmişti.

‘Halep Ordusu’ kalkanı

Bu arada Halep’teki gruplar son günlerde Halep’te denetimlerindeki toprakların yüzde 40’ını kaybetmeleri üzerine Halep Ordusu adı altında bir araya gelmişti. Söz konusu birleşmenin de “rejime karşı tek bayrak altında savaşmak yerine tahliye sırasında El Nusya’ya güvence sağlmak olduğu” belirtiliyor. İSTANBUL

HALEP

EN SON EKLENENLER