Cinsiyetçi dile karşı: Sivil Toplum Haberciliği

Bir sivil toplum projesi olarak hayata geçirilen Sivil Toplum Haberciliği-Kadın Odaklı Kuruluşlarla Haber Atölyesi ile cinsiyetçi ve ayrımcı dile karşı alternatif bir dil hedefleniyor.

Kadın odaklı kuruluşların haber üretme ve yaygınlaştırma becerilerini geliştirerek, kendi medyalarını oluşturma alanı sağlayan Sivil Toplum Haberciliği – Kadın Odaklı Kuruluşlarla Haber Atölyesi, bir sivil toplum projesi olarak hayata geçirildi. Sivil Sayfalar, Reçel Blog, Kadın Adayları Destekleme ve Eğitme Derneği (KA.DER) ve İstanbul İsveç Başkonsolosluğu ortaklığında gerçekleştirilen proje kapsamında, “Kendi haberlerimizi yurttaşlara daha etkin nasıl ulaştırabiliriz?”, “Okunabilir, paylaşılabilir, etkili haber nasıl yazılır?” gibi soruların yanıtlarının arandığı atölyenin ilki 24 Kasım’da İstanbul’da yapıldı.

İlerleyen tarihlerde Amed ve Ankara’da yapılması planlanan atölyeler ile amaçlanmak istenen ise görsel ve yazılı medyada yer almayan kadın odaklı STK’lerin kendi haber dilini oluşturmak.

Proje katılıma açık

Haber atölyesi projesi, kadın ve LGBTİ kuruluşları, akademisyenler, aktivistler ve uzmanların bugüne kadar medya alanında yaptığı çalışmalarda medyada kadın haberlerinin içeriğinin, dilinin, kullanılan görsellerin cinsiyetçi ve ayrımcı olduğu tespitinden yola çıkılarak oluşturulmuş. Atölye, aynı zamanda haber metinlerinin öznesi olamayan kadınlara yeni bir alan ve söz söyleme imkanı sağlıyor.

Okunabilir, anlaşılabilir, paylaşılabilir, etkili haberler üretmek, kendi medyasını oluşturmak isteyen kadın ve LGBTİ dernek, vakıf, platform, ağ ve inisiyatiflerin katılımına açık olan projeye, isteyenler internet üzerinden başvuru formu doldurarak katılabilir.

Amaç STK’lere alan açmak

Projenin Sivil Sayfalar Koordinatörlerinden Pınar Gürer, projede kadın odaklı çalışmalar yapan sivil toplum kuruluşlarıyla çalıştıklarını, kadın odaklı çalışmaların gündemleştirilmesi gerektiği görüşünde. Bu amaçla da Kadın Odaklı Kuruluşlarla Haber Atölyesi’ni düzenlediklerini söylüyor. Medyanın hiçbir zaman sivil topluma yeterli alanı açmadığını söyleyen Gürer, bu atölye ile STK’lerin kendilerini ifade edebileceğini vurguluyor.

Tecrübeler paylaşılacak

Projenin bir diğer Sivil Sayfalar Koordinatörü Gizem Kendik ise atölyeler sonunda yapmayı planladıkları çalışmalara ilişkin şunları paylaşıyor: “STK’lerle işbirliğiyle her STK’nin kendi çalışma alanından haber dosyaları çıkaracağız. Bu haberler bazen özgün yazılar, röportajlar, rapor özetleri şeklinde olacak, bazen de infografikler, foto hikayeler ve video çalışmaları gibi metotlar kullanılarak haberleştirilecek. Tüm bu tecrübeyi ve yaptığımız tartışmaları da özetleyecek ve güçlendirecek bir konferansla da kadın odaklı STK’lerin haber üretimi konusunda daha kapsamlı bir tartışma yürütmeyi planlıyoruz.”

Reçel Blog Koordinatörü Rümeysa Çamdereli de, medyada da yer alan erkek algıyla mücadeleyi kendi ürettikleri haberlerle gündemlerine taşıdıklarını belirtiyor.

Necla Demir / İstanbul

EN SON EKLENENLER