‘Kadın iradesini tanımayanlar kaybedecek’

HDP’ye yönelik artan baskıları, ‘HDP’nin kadın politikalarına’ yönelik bir saldırı olarak yorumlayan Kadın Meclisi Sözcüsü Besime Konca, ‘Bizim hem devletin hem de erkeğin şiddetine karşı oluşturduğumuz mekanizmalar var. Bunların hepsi siyasette değişime yol açan gelişmelerdi. Bugün hedef alınanlar da bu kazanımlardır’ dedi

Halkların Demokratik Partisi’ne (HDP) yönelik artan baskıları, eşbaşkanların tutuklanmasını ve belediyelerin gasp edilmesine ilişkin değerlendirmelerde bulunan HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Besime Konca, hedefin HDP’nin kadın politikaları olduğunu söyledi.

AKP’nin ideolojik olarak kadınlara yönelik bir saldırı içinde olduğunu ifade eden Konca, “HDP olarak son yıllarda yaptığımız siyaset, gerek eşbaşkanlık sistemi, gerekse de parlamentoda kadın grubunu oluşturma, Kürdistan’da DBP’li belediyelerde eşit temsiliyet, kadın daire başkanlıkları ve kadın kurumlarının oluşturulması, Türkiye’de rejimin artık tekçi, milliyetçi, cinsiyetçi siyaset anlayışının kırılma noktasıdır. Bugün bize yapılan topyekün saldırılar bu anlamda tarihseldir” yorumunu yaptı.

‘Siyasette değişime yol açtık’

HDP’nin yürüttüğü siyasetin rejimi zorlayan bir siyaset olduğunu ifade eden Konca, bu siyasetin de toplumda, özellikle de kadınlarda büyük bir karşılık bulduğunu vurguladı. Konca, “Bizim bugün kadına karşı hem devletin hem de erkeğin şiddetine dair oluşturduğumuz mekanizmalar var. Bunları durdurma ve mücadele etme mekanizmalarını geliştirdik. Parlamentoda kadın grubunu, belediyelerde kadın daire başkanlıklarını, kadın kurumlarını oluşturduk. Yine Kadın Bakanlığı’nın kurulması ve eşit temsiliyetin bütün partilerde uygulanması için verdiğimiz mücadele var. Bunların hepsi siyasette değişime yol açan Türkiye’de süregelen siyaset anlayışını yıkan gelişmelerdi. Bugün hedef alınanlar da bu kazanımlardır” diye konuştu.

Bu saldırılar ideolojik

Bu anlamda HDP’ye yönelik gerçekleştirilen saldırılar ile aslında bu çalışmaların hedef alındığını ve bunun ideolojik saldırılar olduğunu ifade eden Konca, “AKP hükümetinin siyaset anlayışı, bugüne kadar toplumda kazanılan kadın haklarını, kadın mücadelesini geriye çeken bir yaklaşımdır” dedi. Konca, hükümetin meclise sunduğu yasa ve önergelerle kadını doğrudan hedef aldığının da altını çizdi.

Kadın mücadelesi deneyimlidir

Meclis gündemine getirilen ve kadın örgütlerinin büyük tepkisini toplayan ‘Cinsel istismar yasasını’ da hatırlatan Konca, şöyle devam etti: “Hem parlamentoya böyle bir yasa ile geleceksin hem de bu zihniyet ile mücadele eden kadın arkadaşlarımızı, belediye çalışanlarını rehin alacaksın. Bunların daha da sürdürüleceğini düşünüyoruz. AKP’nin mevcut siyaset anlayışı, bizlerin yürüteceği siyasi muhalefet ve toplumsal mücadelemiz ile aşılmak ve ortadan kaldırılmak zorundadır. Tabii ki toplumun, kadının özgürlük mücadelesi deneyimlidir. Kadın örgütlerinin mücadelesi daha da büyüyecek.”

Kaybeden faşizm olacak

Tutsak siyasetçilerin özgürlüklerine kavuşması ve mücadelelerini parlamentoda, sokakta kadınlarla birlikte yürütmesi için kendilerinin de parlamentoda Türkiye kadın hareketiyle birlikte mücadele yürüteceklerini belirten Konca, “Kaybedecek olan faşizmdir, kaybedecek olan kadının iradesini tanımayanlardır” dedi.

ANKARA

EN SON EKLENENLER