Bir diktatörün sonu

Eski İngiliz sömürgesi olan Gambiya’nın insan hakları sicilini berbat eden, ‘Allah izin verirse ülkeyi bir milyon yıl yönetmek istiyorum’ diyen diktatör Yahya Jammeh dönemi kapandı

Afrika ülkesi Gambiya’da darbeyle gelip 22 yıldır iktidarda bulunan devlet başkanı Yahya Jammeh, başkanlık seçimlerinde sürpriz bir yenilgi yaşadı. Nüfusunun yüzde 90’ı Müslüman olan Gambiya’da bir diktatörlük sona erdi. 22 yıldır koltuğa yapışan diktatör Yahya Jammeh kaybetti.

Jammeh yüzde 36.7’de kaldı. 7 partinin cephe adayı gayrimenkul komisyoncusu Adama Barrow, oyların yaklaşık yüzde 45’ini alarak seçimleri kazandı. Seçim Komisyonu Başkanı Alieu Momar Nije, “alışılmadık bir durumun içine girmesi nedeniyle” ülkede sükunet çağrısı yaptı. 1994’te bir darbeyle iktidara gelen Yahya Jammeh, 2015’te ülkeyi bir İslam Cumhuriyeti’ne dönüştürdüğünü ilan etmişti. Yahya Jammeh, ülkesini kalkındıracağına, insan haklarını ihlale odaklanmıştı. Dünyanın en yoksul ülkelerinden biri olan Gambiya eski bir İngiliz sömürgesi. Ülkede ekonomi büyük ölçüde turizme dayalı. Gambiya’nın Batı’yla ilişkileri son dönemde gerginleşti. Avrupa Birliği, insan hakları sicilinin kötü olması gerekçesiyle Gambiya’ya para yardımını durdurmuştu.

1965’te bağımsız oldu

Batı Afrika ülkesi olan, Senegal’in ortasında bulunan Gambiya, 1965’te İngiltere’den bağımsızlığını kazanmıştı. Ülkede bugüne kadarki tüm iktidar değişiklikleri sert bir şekilde yaşandı. . Ülkede bu son seçimlerden önce muhalif liderlere yönelik operasyonlar düzenlenmişti.

Uluslararası gözlemcilerin seçimleri izlemesine izin verilmemişti. Kampanyasında ekonomiyi düzeltmeye odaklanan ve Başkanlık için iki dönem görev yapma kısıtlamasının olmamasını eleştiren Barrow, muhaliflerin oluşturduğu bir koalisyonun üç yıllığına bir geçiş hükümeti olarak görev yapmasını savunuyor. Yahya Jammeh daha önceki bir konuşmasında, “Allah izin verirse ülkeyi bir milyon yıl yönetmek istediğini” belirtmişti. Jammeh geçen hafta da, “Başkanlık ve iktidar Allah’ın elindedir ve sadece Allah’ın onu benim elimden alabilir” açıklamasını yapmıştı.

BANJUL

EN SON EKLENENLER