Halep’te Türk bayraklı imalathane!

Suriye rejim güçleri, doğu Halep’te çemberi daraltmaya devam ediyor. Çatışmalar arasında kalan siviller YPG/YPJ’nin denetimindeki alanlara akın ediyor. YPG/YPJ’lilerin siviller için açtığı koridor üzerindeki Bêdîn Mahallesi’nde ise Türkiye’nin çeteler için açtığı patlayıcı imalathanesi bulundu

Halep’te rejim güçleri ile silahlı gruplar arasındaki çatışmalar devam ederken; çetelerden temizlenen mahallelerde de Türkiye’nin tedarik ettiği patlayıcılara dair birçok iz ortaya çıkıyor. YPG/YPJ savaşçılarının doğu Halep’in Bustan Paşa, Bêdîn, Şêx Faris, Şêx Xidir ve Heyderiyê mahallelerinde yaptığı temizlik faaliyetlerinde patlayıcı madde imalathanesi bulundu.

Bayraklı imalathane

Bêdîn Mahallesi’nde bulunan imalathanede Türk bayrağı ile Türkiye’den getirilen patlayıcı maddeler bulundu. “İsviçre Türk Federasyonu Türkmenlere Yardım Kampanyası” yazılı pankartın asılı olduğu imalathanede çok sayıda zehirli madde ve patlayıcı madde yapımında kullanılan kimyasal bulundu. Çetelerin söz konusu mahalleden Şêx Meqsûd’a yaptığı havan ve top atışlarında siviller yaşamını yitirmiş, çok sayıda kişi ise yaralanmıştı. YPG/YPJ savaşçıları söz konusu maddelerin türüne ilişkin inceleme başlattı.

Doğu Halep’e bombardıman

Bu arada doğu Halep’te çeteler ile rejim güçleri arasındaki çatışamalar devam ediyor. Rejime ait savaş uçaklarının kentin batısı ve kuzeyinde yer alan Bustan El-Qesir, Terîq El-Bab, Bibdiyê, Miyeser, Raşidîn, Kerem El-Terab mahalleleri ile Marek El-Erteq, Kefer Hemra, Orm El-Kubra, Kefer Naya, Kefer Com ve Mensûra kasabalarına yaptığı bombardımanda bir çocuk ile bir kadın yaşamını yitirdi.

Rejim alan genişletiyor

El Nusra çetelerinin rejim güçlerinin denetimindeki Helep El-Cedîde, Bab El-Ferec, Meyselûn, Seyf El-Dewlê, El-Furqan, Mokabo mahalleleri ile Mêrîdiyan, Martînî ve Frensîskan bölgelerine yönelik top atışlarında da 4 sivil yaşamını yitirdi. Ayrıca rejim güçlerinin doğu Halep’te Kerem El-Cezmatî ile Şêx Seîd mahallelerinde ele geçirdiği alanları genişlettiği aktarıldı. Halep’in doğusundaki El-Meseraniye bölgesinin ise tamamıyla rejimin eline geçtiği bildiriliyor.

Yüzde 60’lık kayıp

İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Suriye rejim güçlerinin Halep’in doğusundaki Tarık el Bab bölgesini ele geçirmesiyle, kentin doğusunda daha önce silahlı güçlerin elinde olan bölgelerin 3’te 2’sinin rejimin eline geçtiğini duyurdu. BBC’nin Halep muhabiri Lyse Doucet ise Tarık el Bab’ın hükümet güçlerinin eline geçmesiyle silahlı güçlerin elindeki bölgelerin yüzde 60’ının rejimin eline geçtiğini söyledi.

Hilûk’ta sağlık merkezi açıldı

YPG/YPJ savaşçılarının halkın talebi üzerine sivillerin tahliyesi için koridor açtığı ve denetim sağladığı Halep’in Hilûk Mahallesi’nde ilkyardım merkezi açıldı. Heyva Sor a Kurd tarafından açılan sağlık merkezinde binlerce kişiye tedavi hizmeti sunuluyor. Sağlık merkezinde görevli Ehmed Mihemed, Halep’in doğusundaki yurttaşların yaşadığı sağlık sorunlarına ilişkin, “Buradaki yurttaşların çoğunda kalp, şeker ve tansiyon hastalıkları bulunuyor. Bunların dışında açlık ve soğuktan dolayı yurttaşların birçoğu kalıcı ve ağır hastalıklara sahip” dedi.

El Nusra’ya yeni isim girişimi

Halep’te ağır darbeler alan çetelerin bir araya gelerek kurduğu “Halep Ordusu”na ilişkin konuşan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, bu girişimin El Nusra’ya (Fetih El Şam) yeni isim kazandırma girişimi olduğunu söyledi. Lavrov, “Bu El Nusra Cephesi’ne yeni isim kazandırma ve örgütü hak ettikleri cezadan koruma girişimi olabilir” dedi.

Lavrov, ayrıca, Suriye krizinin çözümü için Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın görevden ayrılması şartını koşanları “müzakereleri bloke etmekle” suçladı.

Nûrhat Hesen – Berfîn Roj/Halep-Anha

EN SON EKLENENLER