Onbinlerden ‘Yo soy Fidel’ sloganları

Küba’nın Devrimi’nin Lideri Fidel Castro’nun külleri, gerilla hareketinin başlangıç noktası olan Santiago de Cuba kentine ulaştı. Fidel’in külleri, törenin ardından Küba’nın ulusal kahramanı Jose Marti’nin Santa Ifigenia Mezarlığı’nda bulunan mozolesinin yanına defnedilecek

25 Kasım’da 90 yaşında iken yaşamını yitiren Küba Devrimi’nin Lideri Fidel Castro’nun külleri, yaklaşık 50 yıl önce devrimin başladığı Santiago de Cuba kentine getirildi. Fidel’in külleri 30 Kasım tarihinde Batista diktatörlüğüne karşı kazandığı zaferinin izini takip eden güzergahta, başkent Havana’dan Santiago de Cuba kentine doğru yola çıkartılmıştı. Fidel’in küllerini taşıyan “Özgürlük Konvoyu”, 26 Temmuz Hareketi’nin bayraklarını sallayan onbinlerce Santiagolu vatandaş tarafından “Yo soy Fidel (Ben bir Fidel’im)” sloganıyla karşılandı. Tün dünyanın izlediği cenaze töreni, Santigo Antonio Maceo Devrim Meydanı’nda başladı.

Onbinlerce Kübalı katıldı

Santiago’daki anmada onbinlerce Kübalının yanı sıra Latin Amerika ülkelerinin tamamına yakını devlet başkanı düzeyinde temsil edildi. Bolivya, Ekvador, Nikaragua, Venezuela devlet başkanları ile Kolombiya Hükümet temsilcilerinin yanı sıra, geçtiğimiz günlerde Kolombiya Hükümeti ile barış anlaşması imzalayan FARC örgütünün temsilcileri de törende hazır bulundu.

İsteği yerine getirilecek

Dün Santiago’daki Devrim Meydanı’nda konuşan Küba Devlet Başkanı Raul Castro, Fidel’in yaşamının ve savaşımının önemli kesitlerinden, uluslararası çabalarından, dünya halkları için gösterdiği özveriden ve küresel liderlerle olan dostluğundan örnekler vererek, “Burada Fidel’in naaşı önünde vatanı ve sosyalizmi savunacağımıza yemin ediyoruz” dedi. Sözlerini “O bize her türlü sorunun, tehdidin ve karışıklığın üstesinden Küba’da sosyalizmi inşa etmeye olan sarsılmaz kararlılığımızla gelebileceğimizi gösterdi” diye sürdüren Raul Castro, Fidel’in sokaklara ve anıtlara isminin verilmemesi isteğine uyarak, Ulusal Meclis’in gelecek oturumunda bu isteği kanunlaştıracaklarını söyledi. Fidel, yaşarken adını kamusal alanlar dışında tutmaya özen göstermişti.

Jose Marti’nin yanına defnedilecek

Türkiye saatiyle yine saat 20.00’de Küba Devlet Başkanı Raul Castro’nun yapacağı konuşma ile sona erecek olan törenden sonra Küba Devrim Lideri Fidel Castro’nun külleri, düzenlenecek törenle Küba’nın ulusal kahramanı Jose Marti’nin Santa Ifigenia Mezarlığında bulunan mozolesinin yanına defnedilecek.

‘İdeallerimiz için savaşmaya devam edelim’

Fidel, Küba’da iktidarda bulunan diktatör Fulgencio Batista’ya karşı gerilla mücadelesini 1953’te başlatmıştı. Fidel, Küba’yı yeniden halkına veren lider olarak tanınıyor. Fidel, Nisan ayında Komünist Parti’nin kongresinde yaptığı konuşmada “Yakında 90 yaşında olacağım. Yakında ben de diğer önderler gibi gideceğim. Elbette, hepimizin zamanı gelecek. Ancak Kübalı komünistlerin idealleri, inançları bu dünya için, insanlık için fayda sağlamaya devam edecek. Bu idealler için savaşmaya devam etmeliyiz” diye konuşmuştu.

Ben Fidel’im*

HABER MERKEZİ

EN SON EKLENENLER