Baraj hastalık saçıyor

Kâr hırsı yüzünden talan edilen doğanın ömrü her geçen gün azalırken, başvurulan hukuki yollar ise yetersiz kalıyor. Meletî’nin Battalgazi ilçesinde inşa edilen Karakaya Barajı fabrikalardan atılan atıklar nedeniyle hem balıklar hem de insanlar için hastalık saçıyor

Doğanın talan edilmesi sonucu kurulan barajlar fabrikalardan akıtılan atıklarla hastalık saçıyor. Meletî’nin (Malatya) Battalgazi ilçesinde 29 yıl önce birçok köyün sular altında bırakılması ile inşa edilen Karakaya Barajı, Malatya Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikaların atık suları ile kirletiliyor. Tohma Irmağı üzerinden baraja dökülen atık sular, balık ölümlerine neden oluyor. Baraj kenarındaki köylerde ise suyun kirlenmesi nedeniyle tarımsal üretim büyük sekteye uğruyor. Ağır kokunun da yayıldığı barajla ilgili Şahnahan Köyü sakinleri durumu 2010 yılında yargıya taşıdı. Yapılan incelemeler sonucunda organize sanayi atık suyunun sulama kanalına verildiği, suyun koyu gri renginde olup etrafa çok kötü kokular yaydığı tespit edildi.

Karara rağmen atık atılıyor

Malatya 2. Sulh Hukuk Mahkemesi de, atık suyunun Şahnahan Kanalı’na verilmemesi yönünde tedbir kararı verdi. Mahkemenin cezai müeyyide uygulanması yönünde hüküm vermesine rağmen, sanayi bölgesinin atıkları baraja akıtılıyor. Kararın uygulanmaması nedeniyle kirlenen barajda, toplu balık ölümleri yaşanıyor. Baraj suyunda oynayan çocuklarda ise sık sık hastalıklar oluşuyor.

MELETÎ

EN SON EKLENENLER