Demirtaş ile görüşen HDP heyeti Yüksekdağ ile görüştürülmedi

HDP’li milletvekilleri Pervin Buldan ve Mithat Sancar, tutuklu bulunan HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş ve milletvekillerini ziyaret etti. Buldan ve Sancar’ın HDP Eşbaşkanı Figen Yüksekdağ ve milletvekili Gülser Yıldırım ile görüştürülmedi

Adalet Bakanlığı tarafından Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekillerine yaklaşık 15 aydır uygulanan cezaevi ziyareti yasağından sonra, HDP’li milletvekilleri dün cezaevinde tutuklu bulunan eşbaşkanları ve milletvekillerini ziyaret etti. Adalet Bakanlığı’ndan alınan izin ile HDP’nin İstanbul Milletvekili ve Meclis Başkan vekili Pervin Buldan ile Mêrdîn (Mardin) Milletvekili Mithat Sancar, önce Edirne F Tipi Cezaevi’nde tutulan HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş ve Colemêrg (Hakkari) Milletvekili Abdullah Zeydan’ı ziyaret etti. Daha sonra Silivri Cezaevi’ne geçen HDP’li Buldan ve Sancar, milletvekilleri Selma Irmak, Nursel Aydoğan, Nihat Akdoğan ve Leyla Birlik ile görüştü.

Yüksekdağ ile görüşmediler

Bugün de Kandıra Cezaevi’nde tutuklu bulunan HDP Eşbaşkanı Figen Yüksekdağ ve HDP’li vekil Gülser Yıldırım ile görüşmek için başvuran Buldan ve Sancar’ın başvuruları kabul edilmedi. Buldan ve Sancar’ın, aynı cezaevinde tutuklu bulunan Grup Başkan Vekili İdris Baluken ve Ferhat Encu ile görüştükleri öğrenildi.

Belediye eşbaşkanları ile görüşmeye engel

HDP’li Buldan ve Sancar’ın dün başlayan ve bugün süren cezaevi ziyaretleri yaklaşık 15 aydan beri yaşanan ilk ziyaret oldu. Buldan ve Sancar’ın, cezaevlerinde bulunan ve görevlerinden alınan Ahmet Türk, Gültan Kışanak, Fırat Anlı, Tuncer Bakırhan ve Bekir Kaya gibi tutuklu belediye başkanlarını da ziyaret etmek istedikleri ancak Adalet Bakanlığı’nın buna engelleyerek, ziyareti sadece tutuklu milletvekilleri ile sınırlı tuttuğu aktarıldı.

‘HDP’ye dönük keyfi engellemeler var’

Ziyarete ilişkin dihaber’e konuşan Buldan, bu ziyaretin daha önce yapılması gerektiğini ancak bugüne kadar kendilerine dönük keyfi engellemelerden dolayı gerçekleştirmediklerini belirtti. Buldan, geç de olsa bu tutumdan vazgeçilmiş olmasının kendileri açısından önemli olduğunu söyleyen Buldan, bakanlığın kendilerine şimdilik sadece Mithat Sancar ve kendisi için görüşme yasağının kaldırıldığını diğer milletvekilleri için ise bu durumun halen devam ettiğini açıkladığını dile getirdi. Görüşmeler için bakanlıktan 2 gün önce kendilerine bildirimde bulunulduğunu ifade eden Buldan, en kısa zamanda diğer HDP’li milletvekillerine dönük engelin de kaldırılmasını umduklarını aktardı.

‘Meclisin tüm üyeleri rahatsız olmalı’

Son günlerde AKP’li kimi isimlerin HDP’lilerin tutukluluklarına ilişkin farklı görüşler dile getirmesine de değinen Buldan, bunun sadece bir iki isimle sınırlı kalmaması ve bu rahatsızlığı herkesin duyması gerektiğini söyledi. Buldan devamında şunları söyledi: “Bu rahatsızlığı herkesin duyması gerekiyor. Meclis başkanı başta olmak üzere herkesin bu hukuksuzluğa son vermesi için çaba sarf etmesi gerekiyor. Bu hukuksuzluk devam ettiği sürece hiç bir şey normal gitmez. Türkiye’deki bu havanın bir an önce normale dönmesi açısında en başta tutuklu milletvekillerinin derhal bırakılması gerekiyor. Bu duruma karşı tüm Meclis üyelerinin tavır koyması gerekiyor. Bu uygulama kabul edilir bir uygulama değil. Bir milletvekilinin yeri cezaevi değil, Meclis’tir. Bu açıklamalar önemli ama bununla kalınmaması gerekir. Herkesin görev ve sorumlularını bilerek, milletvekillerinin bırakılması için devreye girmesi gerekiyor. Meclis şu anda eksiktir, yaralıdır.”

Buldan, görüştükleri milletvekillerinin cezaevindeki durumları ve gözlemlerini ise, önümüzdeki günlerde kamuoyu ile paylaşacaklarını söyledi.

İSTANBUL

EN SON EKLENENLER