Qers Çayı kirletiliyor

Qers’te Süt İşletme Tesisleri’nde üretimi yapılan peynirden arta kalan atıklar, doğrudan Qers Çayı’na akıtılarak çayın kirlenmesine neden oluyor.

Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Süt İşletme Tesisleri’nde yapılan peynir üretiminin ardından arta kalan şıratı (peynir altı suyu) ve atıklar doğrudan çaya akıtılarak kirletiliyor. Arıtılmadan çaya akıtılan atıklardan dolayı, çay günden güne kirletilirken, çay kenarında ise pis koku yayılmış durumda. Şehir merkezinden de geçen çaya atılan atıklardan ötürü insan sağlığı da olumsuz etkileniyor.

Peynir üretiminin ardından ortaya çıkan şıratın arıtılmadan yıllardır çaya doğrudan akıtılmasının ardından çay kenarında ya herhangi bir bitki yeşermiyor ya da erken kuruyor. Atıklardan kaynaklı olarak çayın aktığı yatağın zemininde beyaz yapışkan bir tabaka oluşurken yaz aylarında ise ortaya çıkan kötü koku ve atıklardan ötürü birçok hastalığın meydana geldiği belirtiliyor.

Çay üzerinde balık avlayarak geçimini sağlayan çok sayıda yurttaş ise önceki yıllarda Dere Levreği, Sazan, Şafak, Yayın, Kaya balığı ve Murzu gibi birçok balık türünün yaşadığını ama son yıllarda artan kirlikten ötürü yok olduğunu söyledi. Çayın kirletilmesine tepki gösteren yurttaşlar, yetkililerin ise durum karşısında sessiz kaldığını ifade etti.

QERS

EN SON EKLENENLER