Tuncel ve Kışanak’ın davaları birleştirildi

Ayrı soruşturmalardan tutuklu olan DBP Eşbaşkanı Sebahat Tuncel ile Amed Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Gültan Kışanak’ın davaları için birleştirme kararı verildi. Mahkeme duruşmanın ‘güvenlik’ gerekçesiyle başka bir kente nakli için de Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na yazı yazdı

Farklı davalardan tutuklu bulunan Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eşbaşkanı Sebahat Tuncel ve Amed Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak’ın dava dosyaları birleştirildi. Tuncel ve Kışanak hakkında Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın hazırladığı iddianameler, Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Tuncel ve Kışanak’ın tutukluluk incelemesi ve avukatların tensip ile tahliye taleplerini değerlendiren mahkeme, “kuvvetli suç şüphesi” ve “somut delillerin bulunmasını” gerekçe göstererek tahliye talebinin reddiyle tutukluluk hallerinin devamını karar verdi.

Davanın taşınması talebi

Kışanak ve Tuncel’in Ocak ayında görülecek ilk duruşmaya SEGBİS üzerinden katılması için tutuklu oldukları cezaevine yazı yazılmasına karar veren mahkeme, davanın “güvenlik” gerekçesiyle başka bir ile nakledilmesi için Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na yazı yazılmasını istedi. Savcılığın, davanın naklini kabul etmesi durumunda Adalet Bakanlığı’na yazı yazılacak.

Öte yandan, Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen “KCK Ana Davası”nda “Örgüt üyesi olmak” iddiasıyla yargılanan Kışanak ve Tuncel’in dava dosyaları hakkında tevrik (ayırma) kararı verileceği öğrenildi. Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nin bu dava dosyasıyla birleştirilmesi değerlendirerek önümüzdeki günlerde kararını verecek.

Ne olmuştu?

Tuncel, 4 Kasım’da gözaltına alınmış 6 Kasım’da tutuklanmıştı. Silivri Cezaevi’nde tutulan Tuncel için “Örgüte üye olmak” ve 16 defa “Örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla 135 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Kışanak ise 25 Ekim’de gözaltına alınarak, 30 Ekim’de tutuklanmıştı. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, Kışanak hakkında, “Örgüt kurma ve yönetme”, “Kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız olarak katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama” ve 41 defa “Örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla 230 yıl hapis cezası istemiyle dava açtı.

EN SON EKLENENLER