2015’te 370 milyar dolarlık silah satışı yapıldı

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü’nün çalışmasına göre 2015 yılında dünya genelinde ilk 100 şirketin silah satışları  370.7 milyar doları buldu.

Listenin ilk sırasında düşüş yaşamasına rağmen 209.7 milyarla ABD şirketleri yer aldı. Rusya şirketleri ise 30.1 milyar dolarla ikinci sırada bulunuyor.

ABD silah endüstrisinin geçtiğimiz yıla göre yüzde 2.9’luk bir düşüş yaşadığı bildirildi. Genel oranda da yüzde 0.6’lık bir düşüş olduğu aktarıldı.

Enstitünün direktörü Aude Fleurant, ABD satışlarındaki düşüşte, ABD dolarının güçlenmesi ve bunun ihracatı etkilemesi, ana silah sistemlerindeki teslimat tarihlerinde yaşanan gecikmeler ve ABD ordusuna getirilen harcama kısıtlamasının etkili olduğunu belirtti.
Fleurant, ABD firması Lockheed Martin’in dünyanın bir numaralı silah üreticisi pozisyonunu koruduğunu ifade etti.

Rus şirketlerinin 2014’e göre yüzde 6.2 büyüdüğü belirtilirken bunda Rus ordusunu modernizasyon çabalarının önemli rol oynadığı açıklandı.

Listede Thales, Safran ve DCNS ile birlikte 6 şirketi bulunan Fransa, 21.4 milyar dolarla 3. sırada yer aldı. Fransa’da 2014’te göre yüzde 13.1 artış yaşanırken bunda Mısır ve Katar’a yapılan satışların etkili olduğu aktarıldı.

Enstitü, Türkiye, Güney Kore, Hindistan ve Brezilya’nın da silah sanayilerini güçlendirme çabası içinde olduğunu ifade etti.

Avustralya, Japonya, Polonya, Singapur ve Ukrayna’nın ise ilk 100’ün oturmuş ülkeleri arasına girdiği aktarıldı. (DIŞ HABERLER)

EN SON EKLENENLER