Eutelsat mahkemenin Med Nuçe ve Newroz TV kararına uymuyor

Eutelsat, yayınlarını kestiği Med Nuçe ve Newroz TV’nin lehine çıkan mahkeme kararına uymuyor

Eutelsat şirketinin hukuk dışı uygulamasına karşı Med Nuçe ile Newroz TV’nin yayınlarını kesmesi üzerine, her iki kanalın, Paris Ticaret Mahkemesi’nde ayrı ayrı açtığı davaları kazanmasına rağmen, Eutelsat mahkeme kararını uygulamıyor. Mahkeme kararlarının açıklandığı 16 Kasım’dan sonra TV yönetimleri ve kurum avukatları, Eutelsat ile iletişim kurarak en kısa sürede yayına geçme çabası gösterdi. Eutelsat yöneticileri ve şirket avukatları ise, bu süreci uzatmak için sürekli gerekçe ve mazeret üretti. Her iki kanalın mevcut sözleşmeleri geçersiz sayıldı; kanalların uplink işlemlerinin mevcut yerlerinden alınarak Fransa’da yapılması şartı ile yayınlara başlanabileceği belirtildi.

Eutelsat mahkum edilmişti

Yoğun bir uğraşıdan sonra TV sinyalleri, Eutelsat şirketinin belirttiği merkeze ulaştırıldı ve yayın için frekans verilmesi aşaması tamamlandı. Eutelsat bu kez Med Nuçe ve Newroz TV’ye yeni bir sözleşme gönderdi. Bu sözleşme ise Eutelsat şirketine doğrudan yayınları kesme hakkı veriyor; herhangi bir dava ve hukuki süreç başlatılmaksızın yayınların kesilebileceği şartını içeriyor. Her iki kanal adına yapılan açıklamada, avukatlar aracılığı ile Eutelsat’ın hukuk dışı ve keyfi uygulamalarına karşı mücadelenin sürdürüleceği ifade edildi. Ayrıca dava sürecinde, Eutelsat’ın hukuk dışı uygulamasına karşı çıkarak TV kanalları ile dayanışma içine giren gazeteci kurumları ve sendikaların bu yeni durum hakkında bilgilendirileceği kaydedildi.

İki ayrı mahkemede görülen her iki davada da şirketin yayınları kesme faaliyeti yasa ve hukuk dışı kabul edilmiş; mahkemeler her iki kanalın eski yerlerinden (Hotbird uydusu) yayın yapmalarına ve Eutelsat’ı da haksız uygulamaları nedeniyle tazminat ödemeye mahkum etmişti.

Eutelsat ve Türkiye anlaşması!

Öte yandan dün, Eutelsat, gösterişli bir törenle, milyar dolarlık bir ücret karşılığında, TSK için Göktürk 1 uydusunu uzaya fırlattı. Ortadoğu-Asya ve Afrika’yı bir pazara dönüştüren ve büyük projeler hazırlayan şirket, bu ticari çıkarlarını Türk devleti ve Türk ortaklarıyla birlikte geliştiriyor.

EN SON EKLENENLER