HRW: KDP Şengal’e ambargo uyguluyor

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Güney Kürdistan makamlarının Şengal’e uyguladığı ithalat-ihracat kısıtlamalarına tepki gösterdi. Yazılı bir açıklama yapan HRW, Federe Kürdistan’ın Şengal’e uyguladığı ambargo nedeniyle “gereksiz bir şekilde halkın gıdaya, suya, geçim olanakları ve diğer temel haklara erişimini engellediğini” kaydetti.

HRW’nin Ortadoğu Masası Müdür Yardımcısı Lama Fakih, malların ithalatı ve ihracatının Şengal’den itibaren kısıtlandığını belirterek, “Bölgesel hükümet, engel çıkaracağına evlerine dönmek isteyen yüzbinlerce sivil Êzidî’nin Şengal’e girişine kolaylık tanımalı” dedi.

HRW, karşılaştıkları hiçbir köylünün Şengal bölgesindeki ürünlerini satmak için izin alamadığını kaydetti. HRW, Federe Kürdistan yönetiminin ambargoya PKK’yi gerekçe yaptığını belirtti. Ağustos 2014’te DAİŞ çetelerinin Şengal’e yönelik saldırıları sonrası binlerce Pêşmerge çatışmadan Şengal’i bırakarak kaçmıştı. Bunu üzerine HPG ve YJA-Star savaşçıları harekete geçerek yüzbinlerce Êzidî’yi soykırımdan kurtarmıştı. Ancak yine de binlerce Êzidî vahşice katledilirken, binlercesi ise köle pazarlarında satılmıştı.

HABER MERKEZİ

EN SON EKLENENLER