Operasyona tepki gösterenler darp edilerek gözaltına alındı

Amed’de DBPli Kayapınar ve Yenişehir ilçe belediyelerine polisler tarafından eş zamanlı baskın yapıldı. Operasyona tepki gösteren belediyede görev yapan Elektrik Mühendisi Bişar Tutuş, baskına tepki gösterdiği için darp edilerek gözaltına alındı

Demokratik Bölgeler Partisi’nin (DBP) Amed’in merkez ilçeleri olan Kayapınar ve Yenişehir belediyelerine sabah saatlerinde polisler tarafından baskın düzenlendi. Eş zamanlı olarak yapılan baskında belediye eşbaşkanlarının evleri de basıldı. Operasyonda Kayapınar Belediyesi Eşbaşkanı Mehmet Ali Aydın ve Yenişehir Belediyesi Eşbaşkanı Selim Kurbanoğlu gözaltına alındı. Kayapınar Belediyesi’ne gelen polisler başkanlık odasında arama yaptı, odadaki bazı dosyalara el koyduktan sonra belediyeden ayrıldı.

Yenişehirde aramalar sona erdi

Yenişehir Belediyesi eşbaşkanları Selim Kurbanoğlu ve Ülkü Baytaş’ın ev ve resmi makamlarındaki aramalar da sona erdi. Ev baskınında Kurbanoğlu gözaltına alınırken, Baytaş ise evde olmadığı için gözaltına alınamadı. Baytaş’ın sağlık sorunları nedeniyle Ankara’da bulunduğu öğrenildi. Eşbaşkanların makam kapısı ise polisler tarafından kırılarak, içeride arama yapıldı. Yaklaşık 2 saat süren aramalar ardından polis belediye binasından ayrıldı.

Operasyon protesto edilecek

Belediye binasına yapılan baskın esnasında belediyede görev yapan Elektirik Mühendisi Bişar Tutuş, baskına tepki gösterdiği için darp edilerek gözaltına alındı. Tutuş’un darp edildiği anlar belediyenin güvenlik kameraları tarafından saniye saniye kaydedildi. Kamera kayıtlarında onlarca polisin Tutuş’u tekme, yumruk ve dipçiklerle uzun süre darp ettiği görülüyor. Yüzü koyun yerde bekletilen Tutuş’un daha sonra zırhlı araca bindirilerek, bindirilip İl Emniyet Müdürlüğü’ne götürülüyor.

Gözaltılar protesto edildi

Belediyelere yapılan baskın ve belediye eşbaşkanlarının gözaltına alınması, belediye çalışanları tarafından protesto edildi. Kayapınar belediye çalışanları ve meclis üyeleri tarafından belediye önünde yapılmak istenen açıklama polislerce OHAL gerekçe gösterilerek engellendi. Belediye binasını ablukaya alan polisler, bahçede bulunan tüm işçileri de dışarı çıkarttı. Yenişehir Belediyesi’nde de belediye binası önünde basın açıklaması yapıldı. Yenişehir Belediyesi Eşbaşkan Yardımcısı Bahar Sevük, “Eşbaşkanların tutuklanması ve kayyum atamalarının yasal ve hukuksal dayanağı olmadığı gibi toplumsal karşılığı da yoktur” dedi. Açıklama “Direne direne kazanacağız” sloganıyla son buldu.

Diyarbakır Valiliği 28 Kasım’da, DBP’li Bağlar, Bismil, Çınar, Pîran (Dicle), Gêl (Eğil), Erxeni (Ergani), Hezro (Hazro), Kayapınar, Karaz (Kocaköy), Pasûr (Kulp), Licê ve Yenişehir belediyelerinin tüm yetkilerini ilçe kaymakamlıklarının iznine bağlamıştı.

EN SON EKLENENLER