Latin Amerikalı kadınlar konferansta buluştu

Kolombiya’nın başkenti Bogota’da Latin Amerika’nın 19 ülkesinden 200’ü aşkın kadın örgütü temsilcisi ve aktivisti bir araya gelerek deneyimlerini paylaştı. “Erkek egemen sisteme karşı direniş ve kadın mücadelesinin yöntemleri” şiarıyla düzenlenen ve üç gün süren konferansta “Neoliberal ekonomik siyasetin tüm kıtada yaygınlaşmasına karşı mücadele” kadın hareketinin temel gündemini oluşturdu. Konferansta Latin Amerika’da muhafazakar partilerin güçlenmesiyle birlikte sosyal hareketlerin kriminalize edilmesinin, özellikle kadın hareketi için bir tehlike oluşturulduğu belirtildi. Konuya ilişkin Brezilyalı kadın aktivist Nalu Faria, “Muhafazakar sağcı değer sistemi sadece toplumsal siyasi alternatifleri değil aynı zamanda kadınların direnişlerini de kırmaya çalışıyor” dedi. Latin Amerika’da artan kadın cinayetlerine dikkat çeken Faria, “Kadın cinayetlerine karşı mücadelemizi aynı zamanda sisteme karşı bir mücadele olarak görmeliyiz” diye belirtti.

Yoksulluk kadını etkiliyor

Venezuela’da Arana Feminista adına konuşan Daniela İnojosa, Latin Amerika’da halkçı ve ilerici hükümetlerin düşmesi nedeniyle sosyal harekete yansımalarına dikkat çekti. İnojosa, “Özellikle kadınlar bu gelişme sonucunda daha da yoksullaştı. Yoksullaşma kadını etkiliyor. Bununla birlikte kadına yönelik şiddet de artıyor” diye konuştu.

Kolombiya’da FARC ile hükümet arasında yapılan barış anlaşmasının da ele alındığı konferansta, “Kolombiya için bir büyük adım olabilir. Barış ancak gerçek değişimler üzerine kurulabilir” vurgusu yapıldı.

BOGOTA

EN SON EKLENENLER