Ailelere cenaze zulmü sürüyor

Nisêbîn’de sokağa çıkma yasağı sırasında çıkan çatışmalarda yaşamını yitiren onlarca kişi, ailelerine haber verilmeden Kimsesizler Mezarlığı’na defnedildi. 7 aydır verdikleri DNA örneklerinin sonuçlarını bekleyen ailelerin tek isteği ise çocuklarına ait bir mezar taşı

Mêrdîn’in (Mardin) Nisêbîn (Nusaybin) ilçesinde, 134 gün boyunca devam eden yasaklar sırasında, çıkan çatışmalarda yaşamını yitirenlerin kimlikleri aylardır belirlenemedi. Farklı kentlerden adli tıp kurumlarına götürülen cenazelerin kimlikleri teşhis edilemezken, kimsesizler mezarlıklarında birer numaraya dönüştüler. Yaşamını yitirenler 75 gün süren savaşın ardından devlet tarafından mahallelerden çıkarılarak DNA testleri alınmak üzere hastane morglarına taşındı. 3 gün içinde teşhisi olmayan cenazeler ise alelacele Amed, Mêrdîn ve Riha’da (Urfa) bulunan kimsesizler mezarlığına defnedildi.

Sadece 19 cenaze verildi

Çatışmaların yaşandığı Fırat, Abdülkadirpaşa, Dicle, Yenişehir, Kışla ve Zeynelabidin mahallelerinden şimdiye kadar 79 cenaze çıkarıldı. Çıkarılan cenazelerden 27’si Riha’da, 6’sı Amed’de, 21’i ise Mêrdîn’de kimsesizler mezarlığına defnedildi. 4 cenaze kemik testi için 7 ay önce gönderildiği İstanbul’da hala bekletilmekte. 2’si ise Mêrdîn’de morgda bekletilirken bunların dışında ise sadece 19 cenaze teşhis sonucu ailelerine verildi. 70’e yakın aile ise kalan 60 cenaze için 7 ay önce DNA örneği vermesine rağmen hala çocuklarının cenazesine kavuşabilmiş değil.

7 aydır bekliyor

Nisêbîn’de yaşamını yitiren Abdulselam Değer’in annesi Leyla Değer, oğlunun yaşamını yitirdiğini duyduğunda yıkıldığını belirtti. Cenazeyi almak için hemen girişimlerde bulunduklarını ancak 7 aydır beklediklerini söyleyen anne Değer, “O kadar büyük acılar yaşıyoruz ki artık sindiremiyoruz. Gözümüzden sakındığımız çocuğumuz yaşamını yitirdi ancak acısını yaşayabileceğimiz bir mezar taşı dahi yok. Bu insani olarak bizim hakkımızdır. Biz çocuğumuzun cenazesini istiyoruz. Gidip o mezarda acımızı yaşamak istiyoruz” dedi.

Tek istekleri bir mezar taşı

Tek istekleri acılarını yaşayabilecek bir mezar taşı olan aileler, çocuklarının cenazelerini istiyor. Hangi mezarın kendi çocuklarına ait olduğunu bilmeyen aileler kimsesizler mezarlığını arada ziyaret edip her mezar taşında acılarını yaşıyor. Adları olmayan mezar taşlarına ise sadece hangi ilçeden çıkarıldığının belli olması için “NS” harfleri ve belli bir numara konulmuş durumda.

MÊRDÎN

EN SON EKLENENLER