Avrupa’da Kürtler tartışılıyor

AP’nin ev sahipliğini yaptığı 13’ncü Kürt Konferansı’nda, Türkiye’nin diktatörlükle yönetildiği belirtildi. Konferansa konuşmacı olarak davet edilen ancak cezaevinde oldukları için mesaj gönderen HDP Eşbaşkanları Yüksekdağ ve Demirtaş, mesajda her yerde mücadelelerini sürdüreceklerini yazdı

Avrupa Parlamentosu’nda (AP) 13’üncü Uluslararası Kürt Konferansı başladı. “Avrupa Birliği, Türkiye, Ortadoğu ve Kürtler” başlığıyla başlayan konferans, AP’nin en büyük gruplarından Yeşiller ve Sosyal Demokratların desteğiyle gerçekleşiyor.

Güney Afrikalı Nobel Barış Ödülü sahibi Başpiskopos Desmond Tutu, İranlı Nobel Barış Ödülü Sahibi Şirin Ebadi, Avrupa Konseyi iyi niyet elçisi ve İngiliz İnsan Hakları Vakfı Başkanı Bianca Jagger, ABD’li yazar Prof. Noam Chomsky, AP Sakharov Özgürlük Ödülü Rafto Ödülü sahibi Kürt siyasetçi Leyla Zana’nın öncülüğünde yapılan ve iki gün boyunca devam edecek konferans, Sykes-Picot’un 100’ncu yılı, Ortadoğu’daki krizin çıkış yolu ve Kürtlerin rolünün yanı sıra HDP’nin üzerindeki baskılar ile diktatörleşen Erdoğan’ın içerisinde bulunduğu durumlar tartışılacak konular arasında. Konferansa Avrupa ve Kürt siyasi dünyasında çok sayıda kişi hazır bulundu. konferans Kürtçe olmak üzere bir çok dilde çevrildi.

Kürtler eski Kürtler değil

“Türkiye, Kürtler ve Ortadoğu’da savaş-Türkiye’de Demokrasi Askıya Alındı, İŞİD ve Ortadoğu’da Kriz” başlığıyla açılışı yapılan konferansın açılış konuşmasını ise Bergen Üniversitesi’nden Kariane Westrheim, AP Sol Grubu Başkanı Gabi Zimmer, Sosyalist ve demokratik komisyonunun Dış işler Başkanı Josef Weidenholzer ve Güney Afrika Kongresi Üyesi Ebrahim Ebrahim, yaptı.

Mehmet Tunç hatırlatıldı

Bu oturumda ilk söz alan Kariane Westrheim, Ortadoğu’daki Kürtlerin içerisinde bulunduğu duruma değinerek, şunları söyledi: “Avrupa Türkiye’ye baskı yapmalıdır bu anti demokratik uygulamalar sessiz kalmamalıdır.” AP Üyesi ve Sosyalist ve Demokratik Komisyonunun Dışişleri Başkanı Josef Weidenholzer de konuşmasında geçen yıl yapılan 12’nci konferansa Cizîr’de (Cizre) bulunduğu bodrumda telefon aracağıyla katılan Mehmet Tunç’un konuşmasını hatırlattı.

Ebrahim: Öcalan özgür kalmalı

Güney Avrupa Kongresi Üyesi Ebrahim Ebrahim ise yaptığı konuşmada, Güney Afrika deneyimlerine değinerek, şunları söyledi: “Kürtler yıllardır tutuklama, baskı ile yok edilmeye çalışılıyor. Buna karşı da PKK silah ile meşru bir direniş yürütüyor.” PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın koşullarına da değinen Ebrahim, “Öcalan özgürlüğüne kavuşmalı ve çözüm süreci onun liderliğinde başlamalıdır” dedi.

Eşbaşkanlardan mesaj

HDP Eşbaşkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ, konferansa mesaj göndererek katılımcıları selamladı. Eşbaşkanların mesajından dikkat çeken bölüm şöyle: “Türkiye’deki Erdoğan rejiminin içte ve dışta izlediği, halkların barış içerisinde bir arada yaşamasını mümkün kılan sosyal ve siyasal bağları ortadan kaldıran saldırgan ve baskıcı politikalarıdır. Erdoğan rejiminin bu politikaları ülke içinde zaten kısıtlı olan demokrasiyi tamamen ortadan kaldırırken, Suriye ve Irak’a yönelik askeri ve siyasi müdahaleler ile bir bölgede bir arada yaşama ve barış koşullarını yok etmektedir. HDP’li vekil, belediye başkanı ve siyasetçilerin tutuklanması ve derinleşen Ortadoğu krizi özünde birbirlerinden bağımsız değildir. Sadece askeri darbelerde veya diktatöryel rejimlerde görülebilecek biçimiyle tutuklanmış olmamız bizi son derece haklı mücadelemizden asla alıkoyamayacaktır. Cezaevinde de olsak özgürlük ve demokrasi mücadelemiz devam edecektir.”

BRÜKSEL / ANF

EN SON EKLENENLER