Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü: Askerlerimize dönük saldırı rejim tarafından yapılmıştır

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Büyükelçi İbrahim Kalın, basın toplasında açıklama yaptı. İbrahim Kalın açıklamalarında “Terörle mücadele de hayatını kaybeden bütün güvenlik güçlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Pakistan’da meydana gelen uçak kazasında hayatını kaybedenlere başsağlığı dileklerimizi iletiyoruz. Aynı şekilde Endonezya’da meydana gelen, deprem faciasında da 100 civarında yaşam kaybı olduğu bilgileri geldi. Bu vesileyle de Endonezya halkına ve devletine de taziyelerimizi iletiyoruz. Türk siyasetinin duayenlerinden Türk siyasetinin İsmet abisi olarak bilinen Sayın İsmet Sezgin’in de vefatı münasebetiyle başta ailesi olmak üzere bütün arkadaşlarına ve siyaset camiasına başsağlığı dileklerimizi iletmek istiyorum. Bildiğiniz gibi terörle mücadele konusunda ülkemiz bütün güvenlik birimleriyle kararlı bir şekilde çalışmalarını sürdürmektedir. Bugün Türkiye NATO üyesi bir ülke olarak, 3 terör örgütüyle PKK, DEAŞ ve FETÖ başta olmak üzere etkin bir mücadele vermektedir. Bu şekilde aynı anda içeriden dışarıdan saldırıya geçmiş 3 terör örgütüyle mücadele eden bir başka NATO üyesi ülke söz konusu değildir. FETÖ terör örgütü’nün 15 Temmuz darbe girişiminden sonra özellikle bu FETÖ’nün devletin farklı birimlerine yuvalanmış olan, hücrelerin temizlenmesi konusundaki mücadele kararlı bir şekilde sürdürülmektedir. Bildiğiniz gibi OHAL’de zaten bu çerçevede alınmış bir karar idi. 15 Temmuz darbe girişiminden 5 hafta sonra Türkiye’nin kendi milli imkan ve kabiliyetleriyle başlattığı Fırat Kalkanı Operasyonu bugün 107. gününde. PKK terörüyle mücadele söz konusu olduğunda da burada gene bütün güvenlik birimlerimiz, askeriyle, polisiyle, korucusuyla, sivil idarecisiyle, topyekun bir mücadele vermektedir. Terörle mücadele de özgürlük güvenlik dengesinin gözetilmesi de büyük hassasiyet ve önem arz etmektedir” ifadelerine yer verdi.

“GÖRDÜĞÜMÜZ KADARIYLA REJİM HİÇ BİR ATEŞKESE HİÇ BİR FORMÜLE AÇIK DEĞİLDİR”

İbrahim Kalın, Rejim’in Halep’te insanlık ve savaş suçu işlemeye devam ettiğini belirtti. Kalın,”Türk Lirasına kendi milli parasına sahip çıkan vatandaşlarımıza, iş adamlarımıza, kurumlarımıza teşekkür ediyoruz. Bu konudaki duruşumuz kararlı bir şekilde devam edecektir. Özellikle Başbakanımızın yapacağı açıklama çerçevesinde de alınacak tedbirler hem ekonomimizi , hem milli paramızı koruma noktasında ekonomimizi mutlaka rahatlatacaktır. Özellikle Suriye sahasında Halep’te yaşanan hadiseler hepimizi çok ciddi bir şekilde kaygılandırmaktadır. Rejim Halep’te açıkça bir insanlık suçu ve savaş suçu işlemeye devam etmektedir. Rejimin başındaki kişinin bugün basına yansıyan açıklamalarından da gördüğümüz kadarıyla rejim hiç bir ateşkese hiç bir formüle açık değildir. Bu insanlık dramına bir dur denmesi için bütün uluslar arası toplumunda harekete geçmesi gerekiyor. Sayın Cumhurbaşkanımız bu konuyla ilgili olarak, Sayın Putin’le 3 telefon görüşmesi yaptılar” dedi.

“ASKERLERİMİZE DÖNÜK SALDIRI SURİYE REJİMİ TARAFINDAN YAPILMIŞTIR”

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Büyükelçi İbrahim Kalın basın toplantısı sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtladı. İbrahim Kalın,” Genel Kurmay başkanlığı’mızın yaptığı açıklamayı esas alarak bende teyiden söylüyorum. El Bab civarındaki askerlerimize dönük saldırı Suriye Rejimi tarafından yapılmıştır. Bu konuda ki bizim elimizdeki bilgiler bu şekildedir. Halep’te El Bab’ta diğer bütün bölgelerde asıl niyetinin ne olduğunu açık bir şekilde ortaya koymaktadır” diye konuştu.

“DİPLOMATİK ÇALIŞMAYI CUMHURBAŞKANIMIZ BİZZAT KENDİLERİ YÜRÜTTÜLER”

İbrahim Kalın , “Halep Konusunda siz de değindiniz. Son dönemde Halep’te çok yoğun çatışmalar yaşanıyor ve muhalifler çok önemli noktaları kaybetti ve ciddi kayıplar verdi. Son dönemde dış basında özellikle Fırat Kalkanı’na yoğunlaşan Türkiye’nin ve körfez ülkelerinin bu süreçte muhaliflere yeterince destek vermediği konuşuluyor? Sizce bu süreçte muhalifler yalnız bırakıldı mı? ” sorusunu şu şekilde yanıtladı:” En yoğun diplomatik çalışmayı Cumhurbaşkanımız bizzat kendileri yürüttüler. Putin’le yaptığı 3 telefon görüşmesinin en önemli başlıklarından bir tanesi Halep konusuydu. Bu diplomatik çalışmalara devam edeceğiz. Muhaliflere ve özellikle oradaki sivillere dönük yardımların ulaştırılması konusunda bizim kararlılığımız tamdır. O yüzden biz bütün taraflara çağrımızı tekrar yeniliyoruz.”

EN SON EKLENENLER