Esad ateşkes çağrılarına yanıt verdi

Ateşkes çağrılarına ilişkin El Vatan gazetesine konuşan Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, ABD’ye yönelik suçlamalarda bulunarak ateşkesin söz konusu olmadığını söyledi

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Şam’da yayımlanan “El Vatan” gazetesine, ordunun Halep’teki ilerleyişine gelişmeleri ve ateşkes çağrılarını ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Ateşkes gibi bir seçeneğin söz konusu olmadığını belirten Esad, ABD’nin muhalifler köşeye sıkıştığı için ateşkes konusunda ısrarlı olduğunu ileri sürdü. Esad, Halep’in yeniden ele geçirilmesinin hükümet açısından bir zafer olacağını ancak “Suriye’deki savaşın sonunu getirmeyeceğini” söyledi. Esad, Halep zaferinin, savaşın sonuna giden yolda büyük bir adım olacağını da söyledi.

200 bin sivile yardım yapılamıyor

ABD, dün Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya ve Kanada ile birlikte Halep’e insani yardımda bulanmak için çatışmanın taraflarını silah bırakmaya çağırmıştı. Yardım örgütlerinin verilerine göre, Halep’in doğusundaki bölgelerde yaklaşık 200 bin sivile gıda ve ilaç tedariki yapılamıyor.

İki taraf arasında kalan siviller

Suriye ordusu, Halep’te Kasım ayında başlattığı kara operasyonu kapsamında kentin önemli bir bölümünde kontrolü sağlamayı başardı. Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin verdiği bilgilere göre, kentin yaklaşık yüzde 75’i rejim güçlerinin kontrolü altında. Kentten çekilmeyi reddeden muhalifler, 5 günlük ateşkes ve sivillere serbest geçiş izni verilmesini talep ediyor. Suriye rejimi ve Rusya ise muhaliflerin bölgeden tamamen çekilmesini talep ediyor.

EN SON EKLENENLER