HALEP DÜŞMEK ÜZERE

Halep’te ağır darbeler alan silahlı gruplar tarihi Halep Kalesi ile Emevi Camii ve birçok bölgeyi daha kaybetti. Dar bir alana sıkışan silahlı gruplar ateşkes çağrısı yaparak Îdlib’e nakledilmek istediklerini söyledi

Suriye rejiminin Halep’i Suriye Ulusal Koalisyonu’na (SUK) bağlı çeteler ile El Nusra (Fetih El Şam) çetelerinden almak için başlattığı operasyonda sona yaklaşılıyor. Havadan ve karadan yürütülen operasyonlarda tarihi Halep Kalesi rejim güçlerinin denetimine geçerken; silahlı gruplar 5 günlük ateşkes istedi. Ancak rejim güçlerinin ilerleyişi devam ediyor.

Sona doğru

SUK’a yakınlığıyla bilinen Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Suriye ordusunun 6 Aralık gecesi büyük ilerleme kaydettiğini ve silahlı grupların ise geri çekilmeye başladığını söyledi. Gözlemevi, Suriye ordusunun Halep’in doğusunda, stratejik önemdeki El Şaar da dahil beş bölgeyi daha ele geçirdiğini duyurdu. Ordunun son kazanımlarıyla birlikte silahlı gruplar, doğu Halep’te ellerinde tuttukları bölgelerin yaklaşık dörtte üçünü kaybetmiş oldu.

Hawar Haber Ajansı ise El-Şear Mahallesi ile Muwaselat, Dehret Ewad, Girê El-Şurta, El-Merc, Şêx Lutfî, Riya Babê ve Kerim El-Cebel bölgelerinin büyük bir kısmınınn rejimin denetimine geçtiğini bildirdi.

Emevi Camii rejimde

AFP’ye konuşan Gözlemevi’nin başkanı Rami Abdel Rahman, rejim güçlerinin muhalifleri “iyice köşeye sıkıştırmış” olduğunu belirtti. Suriye devlet televizyonu, Halep Uluslararası Havaalanı’nın da tamamen “kurtarıldığını” duyurdu. Ayrıca rejimin eline geçen bölgelerin arasında Halep Emevi Camii’nin de olduğu belirtildi. Silahlı grupların denetimindeki doğu Halep’in yüzde 70’inin rejiminin denetimine geçtiği belirtiliyor.

Ateşkes çağrısı

Bu arada ağır darbeler alan silahlı gruplar 5 günlük ateşkes çağırsı yaptı. Halep Liderlik Konseyi adına “İnsani Girişim” adıyla yayımlanan bildiride “beş günlük ateşkes ve kentin geleceği hakkında müzakere çağrısı” ifadeleri yer aldı. Bildiride bölgeyi terketmek isteyen sivillerin muhaliflerin elindeki Îdlib yerine kuzey bölgesindeki köylere yerleştirilmesi gerektiği kaydedildi. Daha önce varılan anlaşmaya göre; Halep’teki sivillerin Îdlib’e nakledilmesi öngörülüyordu. Ancak silahlı gruplar, Îdlib’e hava saldırıları yapıldığını belirterek güvenlikli olmadığını söylemişlerdi.

‘Görüşmeleri gizlemedik’

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Türkiye’de Suriyeli silahlı gruplarla Rus yetkililerin görüştüğü haberlerini “Çok tuhaf, biz bu temaslarımızı hiçbir zaman gizlemedik. Hatta bu temasları örnek alabileceklerini söyledik” sözleriyle değerlendirdi. Görüşmelerde, silahlı grupların Halep’i terketmelerinin konuşulduğu belirtiliyor.

Rusya ve Çin veto etmişti

Halep’te kuşatma altındaki bölgelere insani yardım götürebilmek için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) sunulan ateşkes tasarısı, pazartesi günü Rusya ve Çin’in vetosuyla karşılaşmıştı. Rusya, veto kararını eleştiren ABD’yi, Halep’te muhaliflere zaman kazandırmaya çalışmakla suçlamıştı.

HALEP

EN SON EKLENENLER