HDP’li Konca: Aleviler ve Anayasa’da yok sayılmakta

Anayasa değişikliğiyle beraber başkanlık sisteminin getirilmek istenmesine tepki gösteren Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekili Besime Konca, tekçi ve muhafazakar anlayışı kabul etmeyeceklerini söyledi. Konca, “Aleviler yüksek sesle itiraz etmeli, yarın çok geç olacak” dedi.

“ALEVİLERİ VE TÜM FARKLILIKLARI DIŞLAYAN BİR ANAYASA”

Konca, “Parlamento da yeni anayasanın imzaya açıldığı AKP ve MHP milletvekillerinin imzalandığını ancak Alevilerin, kadınların,Kürtlerin ve tüm farklılıkların olduğu bir anayasa gündemde yok. Sadece çok az maddenin olduğu rejimi değiştirecek bir anayasa söz konusudur” diye konuştu.

“ANAYASA KIRK YAMALI BOHÇA GİBİ”

Alevilerin bir inanç toplumu olarak bu anayasayı kabul etmemesi gerektiğini söyleyen Besime Konca, “Bugüne kadar yapılan  bütün anayasalar kırk yamalı bohça gibi değiştirilmiş ancak hiçbir zaman Alevilere, kadınlara, Kürtler’e,demokratlara ve bütün farklılıklara yer verilmemiştir. Mevcut 12 Eylül Anayasası karşında suç işlenmekte, ne hukuki ne siyasal nede toplumsal bir karşılığı var yapılacak bu anayasının” ifadelerini kullandı.

“ALEVİLER KENDİ ANAYASASINI YAPMALI”

HDP’li  Konca konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Türkiye’de yeni bir anayasa yapılacaksa Aleviler kendi özgün, özerk örgütlenmelerini  inançlarını en demokratik ve  özgür bir şekilde yapabilmelidirler. Kendi inançlarını kendi çocuklarına nasıl öğreteceklerini bunu okullarda nasıl uygulanır  hale getireceklerini, Cemevlerinin özgür bir biçimde özüne  uygun nasıl örgütleneceğine, burada inançlarını nasıl özgür bir şekilde yapabileceklerine dahil, Alevilerin kendi anayasa çalışmalarını Aleviler kendileri yapmalıdır.”

“HERKESİ YOK SAYAN BU ANAYASADA YER ALAMAYIZ”

Biz sözümüzü söylememişiz Aleviler’in, kadınların, Kürtler’in bu alanda yetişmiş uzman kesimlerin,deneyimli hukukçuların ve kamuoyunda ciddi çalışma yürütmüş kişilerin olmadığı kafatasçı ve tüm toplumu hiçe sayan kutuplaştıran böyle bir anayasada asla yer almayız.

“ALADAĞ BİR SİVASTIR”

Diyanet bugün sarayın arka bahçesi gibi görmektedir. Darbeyi savunması, çocuk tecavüzcülerin vakıflarda yaşatılması cemaatlere teslim edilmesi çocukların diri diri yakılması bugün Aladağ’daki yaşananlar Sivas katliamında yaşananlardan farksız değildir. O gerici zihniyet alevi aydınlarını, sanatçılarnı ve çocuklarını, katletti. Bugünde o gerici eğitim adı altında kız çocukları katledildi. Ve bunların binlercesi yaşanıyor.

“ALEVİLERİN SESİ TV10 KARARTILDI”

AKP Sivas’ın,Çorum’un,Maraş’ın,Dersim’in öz eleştirisini vermeden Alevilerin sesi olan köy köy, sokak sokak, ev ev gezip Aleviler’in inancını, kültürünü ve sorunlarını topluma yansıtan TV10’nu kapatmıştır.

ALEVİLER BU SUÇA ORTAK OLMAYACAK

Konca son olarak şunları ifade etti:
“Yapılacak olan bu anayasa Türkiye’yi demokratikleştirmek ve geleceğe taşıyacak bir anayasa değil, tamamıyla toplumun yüzde 90’nı reddeden toplumu kutuplaştıran  kafatasçı bir yasa delme durumudur. Bu nedenle biz Aleviler ve bütün farklılık bu suça ortak olmayacağız ve yer almayacağız.”

PİRHA – İsmet SEFER

EN SON EKLENENLER