Kadın koğuşuna erkek gardiyan

Tarsus C Tipi Kapalı Cezaevi’nde kalan kadın tutsakların koğuşlarına erkek gardiyanların keyfi bir şekilde girerek, tutsaklara hakaret ettiği öğrenildi

Temmuz girişiminin ardından ilan edilen OHAL ile birlikte cezaevlerinde darp, işkence ve hak ihlalleri tavan yaptı. Çoğu cezaevlerinde tutsaklar darp edilerek hücreye atılırken çok sayıda cezaevinde ise hasta tutsaklara kelepçeli muayene dayatılıyor. Sık sık yoğun hak ihlalleri ile gündeme gelen Tarsus C Tipi Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutulan kadın tutsakların sık sık erkek gardiyanların hakaretlerine maruz kaldığı öğrenildi.

Geçtiğimiz günlerde cezaevinde tutulan Elif Ezgi Karaduvar ile görüşen Tarsus HDP İlçe Eşbaşkanı Zahide Kaya hak ihlallerinin giderek ağırlaştığına dikkat çekti. Kaya, Karaduvar’ın kendisine cezaevi yetkilileri tarafından sıcak su ve diğer ihtiyaçlarının da verilmediğini aktardığını söyledi. Kaya, tutsaklar üzerinde artan baskılara karşı kamuoyuna duyarlılık çağrısı yaptı.

Tarsus Cezaevi’nde yeni bir uygulamanın devreye konulduğuna dikkat çeken Kaya, tutsakların bu konudan çok rahatsız olduğunu kaydetti. Kadın tutsakların koğuşunun rastgele erkek gardiyanlar tarafından basıldığının söylendiğini kaydeden Kaya, arkadaşının kendisine aktardığı bilgileri şöyle anlattı: “Her an içeri girip, içeride geziyorlar. Giremezsiniz kadın gardiyanlar gelsin dediğimizde, ‘Biz istediğimiz yere, istediğimiz saatte gireriz’ diyorlar. Tepki gösterince ağır hakaret ediyorlar.”

Cezaevinde tutulan bütün kadın tutsakların bu durumdan rahatsız olduğunu aktaran Kaya, verilen bütün dilekçelerin de cezaevi idaresi tarafından dikkate alınmadığının altını çizdi. Kaya, “Bu uygulama bir an önce son bulmalıdır. Kabul edilemez” sözlerini kullandı. İhlallere ilişkin İnsan Hakları Derneği (İHD) Tarsus Şubesi’ne başvuracaklarını kaydeden Kaya, bir an önce bu durumun düzelmesini talep etti.

MERSİN

EN SON EKLENENLER